Dato’ Palsu Makin Ramai, Ini Cara Semakan Penerima Darjah Kebesaran

Laporan terkini mendapati Majlis Menteri-Menteri Persekutuan Malaysia (MDPM) mengatakan bahawa mereka telah menerima aduan mengenai gelaran palsu Datuk / Dato’ (atau yang seumpamanya) yang dijual di kedai Facebook, WhatsApp, dan e-dagang.

Anggota majlis eksekutif, Datuk Samson David Maman memetik aduan bahawa ada satu ‘persatuan’ tertentu yang menjual semua jenis perlengkapan Datuk seperti kelayakan, pingat, dan lambang kereta kepada penipuan dengan harga sekitar RM80,000 hingga RM120,000 setiap gelaran ‘Datuk’.

(Foto: Berita Semasa RTM Malaysia)

Item yang mengandungi gelaran kehormatan yang dibuat untuk menyesatkan orang menjadi individu yang dipercayai adalah Datuk, seperti pingat dan lambang kereta, juga adalah tidak sah.

Orang-orang dilaporkan membayar sumber-sumber yang meragukan untuk mendapatkan kekayaan bukan hanya untuk ego peribadi, tetapi terutama untuk tujuan perniagaan dan pengiktirafan segera, tambahnya.

Oleh itu, orang ramai dinasihati untuk mengesahkan kesahihan gelaran individu sama ada dengan menghubungi pihak berkuasa negeri masing-masing atau membuat semakan darjah kebesaran secara online melalui laman web istiadat.gov.my.

semakan darjah kebesaran penerima gelaran datuk online

Baca juga: Awas Penyamaran Petugas Smart Meter TNB! Ini Yang Anda Kena ‘Alert’

Portal Semakan Darjah Kebesaran, Pingat & Anugerah

Berikut dikongsikan cara membuat semakan darjah kebesaran secara online:

  1. Layari laman web http://www.istiadat.gov.my/
  2. Skrol ke bawah dan klik ikon – Perkhidmatan Online
  3. Tekan butang Carian
  4. Pilih Tapisan – sama ada mengikut Negeri, Anugerah atau Tahun
  5. Tekan butang ENTER
  6. Keputusan carian dan semakan darjah kebesaran akan dipaparkan
Sumber video: Tiktok

NOTA:

Bagi pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan (DKBPP), Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa (BIUPA) bertanggungjawab untuk menyedia dan telah mempunyai satu sistem rekod yang lengkap dan terkini ke atas semua penerima anugerah Persekutuan.

Senarai penerima DKBPP telah dimuat naik ke laman web Jabatan ini bagi tahun 1958 hingga tahun semasa.

Manakala maklumat penerima Darjah Kebesaran peringkat Negeri yang membawa gelaran yang ada di laman web Jabatan ini adalah sebagaimana yang terdapat dalam Warta Penerima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Negeri (DKBP Negeri) yang dibekalkan kepada Jabatan ini oleh pihak Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri masing-masing.

Hanya senarai penerima Darjah Kebesaran yang telah diwartakan dan dibekalkan ke Jabatan ini sahaja dimuat naik ke laman web rasmi BIUPA.

Semakan darjah kebesaran secara lebih lanjut boleh dibuat dengan pihak Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri yang berkaitan sekiranya maklumat penerima tiada di laman web Jabatan ini.

Baca juga: Cara Kira & Bayar Fidyah Online Jika Lambat Ganti Puasa (2020/2021)

Maklumat Lanjut

BAHAGIAN ISTIADAT DAN URUSETIA PERSIDANGAN ANTARABANGSA
JABATAN PERDANA MENTERI
Aras 5 – 6
Setia Perdana 3
Kompleks Setia Perdana
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62502 PUTRAJAYA.
Tel : 03-8000 8000 | Faks : 03-8888 3903
[email protected]

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: