Cadangan Mansuh Cuti Penggal, Elak Murid Ketinggalan – MIMBAR


KUALA LUMPUR:
 Permuafakatan Ibu bapa Malaysia (MIMBAR) mencadangkan supaya semua cuti penggal persekolahan bagi tahun ini dimansuhkan.

Yang Dipertuanya, Datin Seri Ismalina Ismail berkata, ia bagi memberi peluang kepada para pelajar untuk mempelajari semula pembelajaran yang tertinggal sebelum ini.

“Kebanyakan ibu bapa yang saya jumpa mengatakan kurang sikit signifikannya cuti penggal ini sebab mereka dah terlalu lama berada di rumah.

“Jadi mereka ini dah banyak ketinggalan, justeru ibu bapa minta saya mengutarakan supaya dipertimbangkan untuk ditiadakan cuti penggal,” ujarnya kepada Astro AWANI.

Baca juga: Takwim Persekolahan 2021: Tarikh Perayaan & Cuti Sekolah 2021

Selain itu, beliau juga berharap pihak sekolah berasrama supaya melaksanakan Prosedur Operasi Standard (SOP) dengan ketat terutamanya kepada pelawat yang ingin masuk ke kawasan sekolah berkenaan.

“Kita berharap pemantauan SOP ini dapat dijalankan dengan teratur dan efektif yang mana bila anak-anak balik ke asrama mereka tidak dijangkiti.

“Pelawat atau orang luar yang masuk ke kawasan sekolah harus diperiksa dulu mengikut SOP yang ditetapkan sebab kita tidak mahu orang luar yang masuk ke kawasan sekolah bawa virus dan menyebabkan timbulnya kluster baharu,” tambahnya lagi.

Baca juga: Bantuan PTPTN Sarawak: Semakan Pengurangan 30% Mulai 9 Mac 2021

Sehubungan itu, pihak sekolah disaran mewujudkan pusat sehenti pemeriksaan kesihatan yang dikendalikan ibu bapa secara sukarela bagi membantu mengelakkan penularan wabak COVID-19 dalam kalangan pelajar.

Beliau berpendapat dengan adanya pusat sehenti itu, ia dapat meringankan bebanan guru.

Sumber: Astro Awani

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: