Cara Main Catur: Panduan Lengkap untuk Pemula

Cara Main Catur ~ Catur adalah merupakan salah satu permainan yang cukup terkenal di serata dunia.

Permainan ini sangat menarik dan mencabar. Pemain perlu menguasai teknik dan strategi tertentu untuk memenangi setiap perlawanan. Bagi pemula, mengetahui asas permainan catur adalah langkah utama yang sangat penting. 

Untuk artikel kali ini, kami akan kongsikan panduan dan langkah demi langkah cara bermain catur untuk pemula. Jom teruskan membaca!

BACA JUGA: Cara Guna Abakus Untuk Mengira Dengan Cepat & Efektif

Cara Main Catur untuk Pemula

1. Pertama sekali, anda perlu mengenal papan catur. Permainan catur adalah permainan papan. Oleh itu, mengenali papan catur adalah langkah pertama yang penting.

 • Papan catur terdiri daripada kotak-kotak dengan dua warna yang berbeza, biasanya hitam dan putih.
 • Setiap papan catur mempunyai 64 kotak dengan 8 baris horizontal dan 8 baris vertikal.
 • Baris terdepan untuk pemain putih disebut “baris pertama”, manakala baris terdepan untuk pemain hitam disebut “baris kelapan”. 

2. Seterusnya, anda perlu mengenali buah catur dan mengetahui posisi setiap buah catur.

Cara Main Catur
 • Susun buah catur di posisi awal. Posisi dari kiri ke kanan untuk baris pertama adalah: Rook (Benteng), Knight (Kuda), Bishop (Gajah), Queen (Ratu), King (Raja), Bishop, Knight, dan Rook. Pada baris kedua, letakkan Pawn (Pion) – 8 buah. 
Cara Main Catur

3. Fahami pergerakan setiap buah catur. Setiap buah catur mempunyai aturan pergerakan yang tersendiri. 

 • Rook dapat bergerak secara horizontal atau vertikal sejauh yang diinginkan tanpa melompati buah catur yang lain. Buah catur ini kelihatan seperti istana. 
 • Knight bergerak dalam bentuk L, iaitu dua kotak ke depan dan satu kotak ke tepi atau sebaliknya. Ia boleh melompati buah catur yang lain. 
 • Bishop bergerak diagonal sejauh yang diinginkan tanpa melompati buah catur lain. 
 • Queen dapat bergerak secara horizontal, vertikal, atau diagonal sejauh yang diinginkan. Buah catur ini sangat penting dan serbaguna serta sering digunakan untuk cabang/serangan berganda (forking). 
 • King dapat bergerak ke semua kotak yang bersebelahan dengannya. Buah catur ini sangat berharga dan perlu dilindungi untuk mengelakkan anda kalah. 
 • Pawn bergerak maju satu kotak ke depan, namun pada pergerakan pertamanya dapat memilih untuk maju dua kotak. Pawn juga memiliki aturan khusus dalam menangkap buah catur pihak lawan. Ia tidak boleh bergerak ke depan sekiranya dihalang oleh buah catur lawan dan tidak boleh menyerang buah catur yang berada tepat di hadapannya. Ia hanya boleh menyerang buah catur lawan secara diagonal. Ia juga boleh ‘naik pangkat’ sekiranya berjaya sampai ke baris terakhir lawan. 

4. Fahami konsep dan tujuan permainan. Tujuan utama dalam catur adalah untuk “membuat mat” lawan, iaitu mengancam Raja lawan sehingga tidak dapat bergerak tanpa terancam oleh buah catur lawan. 

Antara konsep asas yang anda perlu ketahui dan kuasai ialah;

 • Lindungi Raja anda dengan cara memindahkan buah catur anda ke tempat yang selamat dan bina “pertahanan” yang kuat. 
 • Perhatikan perkembangan permainan dan buka jalan bagi buah catur anda untuk bergerak dan mengawal permainan.
 • Pasang strategi dan pertimbangkan langkah lawan anda. Fahami pergerakan buah catur lawan dan usahakan untuk melawan strategi mereka. 
 • Kuasai konsep pembukaan, tengah permainan, dan akhir permainan untuk memperbaiki strategi anda. 

BACA JUGA: Cara Isi Angin Tayar Kereta – Tips Penting Untuk ‘First Timer’!

Kesimpulan 

Sebagai pemula, usah putus asa sekiranya anda kalah. Teruskan berlatih dan mempelajari pelbagai strategi untuk menguasai permainan ini.

Anda boleh melihat beberapa video panduan mudah di sini :

Sumber: DidikTV

Fahami kegunaan serta kelebihan setiap buah catur agar anda dapat merangka strategi dengan berkesan. 

Selamat bermain catur! 

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: