Nota Abakus – Cara Asas Mengira Dengan Cepat

Cara Guna Abakus ~ Dengan kehadiran teknologi yang semakin canggih, alat untuk digunakan menghitung juga semakin moden. Kini, abakus tidak lagi digunakan sebagai alat untuk menghitung yang utama dan meluas. 

Namun begitu, tidak dinafikan juga, masih terdapat sekolah mahupun individu yang masih lagi menggunakan alat ini sebagai alat berhitung walaupun mempunyai kalkulator ataupun aplikasi telefon bimbit yang boleh membantu untuk menghitung dengan cepat. 

Sekiranya anda tertanya-tanya apa itu abakus, dan cara guna abakus untuk mengira dengan cepat dan pantas, jom baca perkongsian di bawah. 

BACA JUGA: Fakta Acrylamide Dalam Biskut / Makanan & Kaitan Dengan Kanser – KKM

Apa itu Abakus?

Abakus adalah merupakan sebuah alat hitung tradisional yang telah digunakan sejak ribuan tahun yang lalu. Ia juga dikenali sebagai sempoa. Alat ini terdiri dari sejumlah koral yang dipasang pada rangka kayu atau plastik.

Setiap koral memiliki sejumlah manik-manik yang dapat digeser secara horizontal. Ada beberapa jenis yang popular, termasuk soroban (abakus Jepun) dan suanpan (abakus Tiongkok).

Cara Guna Abakus

Baca nota selanjutnya : https://www.facebook.com/

1. Fahami nilai & posisi manik : Setiap koral pada abacus mewakili nilai tertentu. Koral yang paling depan mewakili nilai terkecil, sementara koral paling belakang mewakili nilai terbesar. Setiap manik pada setiap koral juga memiliki nilai yang berbeza-beza, bergantung pada posisinya. 

Cara Guna Abakus

2. Tambah & Tolak: Untuk menjumlahkan dua angka menggunakan abakus, anda boleh geser/tolak manik-manik pada posisi yang sesuai untuk mewakili angka yang akan dijumlahkan. Hitung jumlah manik yang ada di atas garis pembatas pada masing-masing koral untuk mendapatkan hasil penjumlahan. Untuk pengurangan, geser manik-manik secara berlawanan. 

Cara Guna Abakus

3. Perkalian dan Pembagian: Alat ini juga dapat digunakan untuk melakukan operasi perkalian dan pembagian. Geser / tolak manik-manik pada posisi yang sesuai dengan angka yang akan dikalikan atau dibagi. Hitung jumlah manik yang ada di atas garis pembatas pada koral terakhir untuk mendapatkan hasil perkalian atau pembagian. 

Cara Guna Abakus
Cara Guna Abakus

NOTA: Alat ini juga dapat digunakan untuk operasi matematik yang lebih kompleks, seperti perhitungan desimal, pecahan, atau akar kuadrat.

Kelebihan Penggunaan Abakus

1. Membantu mengasah kemampuan berhitung dan menguatkan pemahaman mengenai konsep matematik yang asas. 

2. Melatih ketelitian dan meningkatkan fokus. Penggunaan abakus memerlukan fokus yang tinggi untuk mengatur dan menggeser manik-manik dengan betul untuk mengelakkan kesilapan dalam pengiraan. 

3. Dengan melibatkan otak dalam proses perhitungan secara aktif, penggunaan abakus dapat membantu meningkatkan kebolehan otak untuk berfikir dengan cepat dalam menyelesaikan masalah matematik. 

Kesimpulan

Abacus masih memiliki nilai dan manfaat penting walaupun kurang digunakan dalam dunia moden. Ia terbukti mempunyai manfaat serta kelebihannya yang tersendiri.

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: