4 Jenis Kopi Yang Popular – Jom Ketahui Keunikannya!

Terdapat pelbagai jenis kopi yang ada di dunia ini sehingga ia membuatkan anda mudah untuk menjadi keliru lebih-lebih lagi sekiranya anda bukanlah peminat kopi atau jarang minum kopi.

Tunggu apalagi, jom ketahui info menarik mengenai pelbagai jenis kopi yang popular di Malaysia dan juga di dunia seperti yang dikongsikan dibawah. 

BACA JUGA: Jenis Garam Di Dunia – Yang Mana Satu Banyak Manfaat?

1. Kopi Arabika

Dengan aromanya yang cukup memukau, kopi arabika sangat terkenal di dunia dan menjadi pilihan ramai peminat kopi.

Ia mempunyai rasa kopi tradisional dengan biji kopi yang bersaiz kecil. Bukan itu sahaja, kandungan kafeinnya juga lebih rendah berbanding beberapa jenis kopi yang lain. 

Terdapat beberapa jenis kopi arabika yang terkenal iaitu; kopi Kolombia (Colombian coffee), Colombian Milds (kopi dari Kolombia, Kenya, dan Tanzania), Guatemala Huehuetenango, Ethiopian Yirgacheffe, kopi Hawaiian Kona, Jamaican Blue Mountain Coffee, kopi kenyan dan sebagainya. Setiap varieti kopi ini mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri. 

2. Kopi Robusta

Kopi Robusta merupakan salah satu jenis kopi yang juga terkenal dan paling sering ditemukan.

Perbezaan kopi Robusta dan Arabika yang jelas adalah bentuk bijinya. Kalau diperhatikan, biji kopi Robusta cenderung bulat, sedangkan kopi Arabika lebih lonjong. Dari segi ukuran, biasanya kopi Robusta lebih kecil dibandingkan dengan kopi Arabika.

JENIS KOPI

Dari tingkat kepahitan, kopi Robusta memiliki rasa yang lebih pahit berbanding kopi Arabika. Hal ini terjadi karena kopi Robusta memiliki kandungan gula yang lebih rendah dan kafein yang lebih tinggi 2,2% berbanding kopi Arabika.

Dari segi rasa, kopi Robusta terasa kuat dan pahit, sedangkan kopi Arabika memiliki rasa yang variatif.

Biji kopi Robusta juga tahan lama dan tidak mudah rosak disebabkan oleh hama. Disebabkan itu, produksi kopi robusta per hektar lebih banyak dan dengan biaya produksi yang lebih rendah.

Pokok kopi Robusta adalah tumbuhan jenis renek dimana pokok kopi ini tumbuh seperti belukar.

Selain itu, kopi Robusta lebih sering dijadikan kopi instan (3in1) disebabkan oleh kadar kafeinnya yang tinggi dan sesuai untuk membekalkan tenaga dengan cepat.

3. Kopi Liberika

Kopi Liberika berasal dari Liberia, Afrika barat. Jenis kopi ini memiliki ukuran daun, bunga, cabang, buah, dan pohon yang lebih besar dibandingkan dengan jenis arabika dan robusta. Ia juga memiliki aroma dan citarasa yang unik.

Gabungan antara citarasa dan aroma bunga, buah, dan sedikit asap yang beraroma kayu.

JENIS KOPI

Selain itu, kopi Liberika juga mempunyai daya tahan yang tinggi. Ia juga mampu berbuah sepanjang tahun dan dapat tumbuh dengan baik di dataran rendah.Biji kopi Liberika memiliki beberapa ukurannya lebih besar dari kopi Arabika dan kopi Robusta. Kadar kafeinnya juga sangat rendah.

4. Kopi Ekselsa

Kopi Ekselsa diklasifikasikan sebagai anggota keluarga jenis Liberika. Namun, keduanya memiliki karakteristik yang berbeza, sehingga ramai para penikmat kopi masih menganggapnya sebagai spesies kopi yang berbeza.  

JENIS KOPI

Kopi Ekselsa berasal dari Afrika barat. Karakteristik kopi ekselsa sangat unik dan sering digunakan sebagai campuran kopi arabika dan robusta.

Rasa yang tercipta dari jenis biji kopi ini seperti buah dan beberapa penikmatnya mengatakan bahwa rasanya seperti  ‘light roast’.

Anda disarankan untuk menambahkan krimer atau karamel saat menikmati kopi ini.

BACA JUGA: 10 Jenis Pisang Yang Boleh Dijumpai Di Malaysia & Faktanya

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: