7 Jenis Baka Kucing Paling Mahal Di Dunia!

Tidak dapat dinafikan lagi, kucing adalah haiwan kesayangan yang digemari ramai. Dengan lebih 73 baka berbeza, kucing ialah pilihan kedua paling popular untuk haiwan peliharaan di dunia.

Terdapat ramai peminat kucing yang sanggup berbelanja beratus-ratus bahkan beribu wang tunai untuk mendapatkan kucing idaman mereka. 

Untuk artikel kali ini, jom ketahui jenis baka kucing yang paling mahal di dunia. Siapa tahu, ada rakan ataupun ahli keluarga anda yang memilikinya!

Mari teruskan membaca. 

BACA JUGA: 4 Jenis Kopi Yang Popular – Jom Ketahui Keunikannya!

7 Jenis Baka Kucing Paling Mahal

1. Mau Mesir/ Egyptian Mau

Mau Mesir adalah baka kucing domestik yang dianggap sebagai salah satu baka kucing tertua di dunia. 

Kucing ini terkenal dengan tanda “mau” yang tersendiri, yang biasanya berwarna hitam atau perak, dan bulunya yang pendek dan berkilat. Mereka juga terkenal dengan badan yang atletik dan tangkas, yang membolehkan mereka berlari pada kelajuan tinggi. 

Kucing baka Mau Mesir ini agak terkenal dengan kecerdasan, sifat penyayang, dan kesetiaan kepada pemiliknya, dan dianggap sebagai salah satu baka kucing yang paling mudah dilatih. 

Mau Mesir dianggap baka yang susah dijumpai menyebabkan harganya agak tinggi. Ia juga terkenal dengan kemahiran memburu mereka, menjadikannya peliharaan yang tepat untuk orang yang mempunyai masalah tikus atau haiwan perosak.

2. Hutan Siberia

BAKA KUCING

Kucing Hutan Siberia berasal dari Siberia, Rusia. Ia merupakan baka kucing yang berbulu panjang. Ia mempunyai mempunyai mata yang besar, ekspresif, dan badan yang kuat dan berotot. 

Kucing jenis ini terkenal dengan personaliti mereka yang mesra dan penyayang. Mereka juga terkenal dengan kecerdasan mereka, sifat suka bermain dan ingin tahu, dan kemahiran memburu yang baik.

3. Lipat Scotland /Scottish Fold 

Kucing Scottish Fold adalah salah satu baka kucing yang paling comel, gebu dan juga mahal. Ciri khasnya yang terkenal ialah telinganya yang terlipat unik dan memberikan mereka rupa “seperti burung hantu”. 

Kucing jenis ini biasanya mempunyai saiz badan sederhana hingga besar dan mempunyai kepala bulat. Ia juga memiliki pelbagai jenis warna dan corak kot serta ada mempunyai bulu yang pendek atau panjang.

4. Bengal

Kucing Bengal dicirikan oleh bulunya yang berbeza, kelihatan liar dan personalitinya yang bertenaga dan suka bermain. Ia mempunyai penampilan yang unik, dengan kot yang boleh mempunyai bintik-bintik, roset, atau corak marmar dalam pelbagai warna. 

Kucing jenis ini terkenal dengan kecerdasan, rasa ingin tahu dan personaliti penyayang mereka, dan boleh menjadi haiwan peliharaan yang hebat untuk keluarga.

Kucing Bengal boleh dianggap mahal kerana beberapa perkara, contohnya seperti kos pembiakannya yang memerlukan kombinasi genetik tertentu dan boleh menjadi proses yang kompleks. 

BACA JUGA: 10 Jenis Pisang Yang Boleh Dijumpai Di Malaysia & Faktanya

5.  Khao Manee

BAKA KUCING

Khao Manee ialah baka kucing purba yang jarang ditemui dan berasal dari Thailand. Kucing ini terkenal dengan kot putih tulen yang tersendiri dan mata biru yang cerah dan tajam. 

Kucing jenis ini mempunyai badan yang kuat, atletik dan penampilan yang anggun dan elegan serta dianggap bijak dan mudah dilatih.

Khao Manee dianggap sebagai kucing Diraja di Thailand, dan ia pernah dipelihara hanya oleh keluarga Diraja dan bangsawan Thailand. Kucing ini juga dianggap suci dan dipercayai membawa tuah dan kemakmuran.

6. Savannah

BAKA KUCING

Kucing Savannah dianggap sebagai baka kucing kedua paling mahal di dunia disebabkan oleh kelangkaannya dan berasal daripada baka hibrid. Ia dicipta dengan membiakkan kucing domestik dengan Serval Afrika.

Kucing Savannah terkenal dengan penampilannya yang liar, eksotik, saiz besar, dan personalitinya yang mesra. Selain itu, kucing Savannah sangat aktif dan mempunyai sifat yang sangat suka bergaul, yang menjadikannya haiwan peneman yang hebat.

Tambahan pula, kucing Savannah dianggap sebagai baka baru, kerana ia agak baru dalam dunia pembiakan kucing domestik. Ini juga salah satu sebab menjadikannya baka yang sangat mahal. 

7. Ashera

BAKA KUCING

Kucing Ashera dianggap sebagai baka kucing paling mahal di dunia, dengan harga mencecah sehingga $100,000 atau lebih. 

Ia juga merupakan baka hibrid yang dicipta dengan membiak serval Afrika, kucing harimau Asia, dan kucing rumah domestik. Kucing Ashera terkenal dengan penampilannya yang liar, eksotik dan saiz yang besar, dan dianggap sebagai simbol status dalam kalangan pencinta kucing. 

Di samping itu, disebabkan oleh proses pembiakan kucing Ashera hanya dilakukan oleh beberapa penternak sahaja menyebabkan harga kucing ini sangat tinggi. 

Jadi, kucing manakah yang menjadi pilihan anda?

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: