Vaksin Pfizer Selamat Untuk Kanak-kanak 5-11 Tahun

FRANKFURT: Pfizer dan BioNTech memaklumkan hasil ujian vaksin COVID-19 syarikat itu berupaya menghasilkan tindak balas imunisasi yang pantas serta selamat digunakan ke atas kanak-kanak berusia antara lima hingga 11 tahun.

Menurut syarikat itu, mereka akan mendapatkan kelulusan penggunaannya terhadap golongan terbabit dalam tempoh terdekat.

Bagaimanapun, dos vaksin terbabit akan diberikan pada kadar lebih rendah berbanding individu berusia 12 tahun ke atas.

“Bagi peserta berusia lima hingga 11 tahun, penggunaan vaksin adalah selamat dan menunjukkan tindak balas antibodi yang kuat,” menurut kenyataan bersama dikeluarkan Pfizer dan BioNTech.

Berdasarkan hasil ujian itu, mereka akan menghantar data terbabit kepada Kesatuan Eropah (EU), Amerika Syarikat (AS) serta badan berwajib di seluruh dunia secepat mungkin.

Keputusan yang diperoleh itu adalah yang pertama bagi kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah, manakala ujian bagi vaksin Moderna untuk kanak-kanak berusia enam hingga 11 tahun, masih di dalam kajian.

Berdasarkan ujian yang dilakukan, kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun diberikan dua dos vaksin sebanyak 10 mikrogram berbanding 30 mikrogram kepada golongan dewasa.

Inokulasi itu diberikan dalam tempoh 21 hari ketika ini, kedua-dua vaksin Pfizer dan Moderna diberikan kepada golongan berusia 12 tahun ke atas di seluruh dunia.

Biarpun kanak-kanak kurang berisiko sekiranya dijangkiti COVID-19, wujud kebimbangan dengan kehadiran varian Delta yang boleh menjurus kepada kes lebih serius.

Malah, pemberian vaksin kepada kanak-kanak dilihat sebagai kunci utama memastikan sekolah dibuka dan membantu menamatkan pandemik itu.

“Kami amat berharap dapat memperluaskan lagi perlindungan menerusi vaksin ini kepada populasi muda,” menurut Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer, Albert Bourla.

Katanya, kes COVID-19 membabitkan peadiatrik di AS meningkat kepada 240 peratus baru-baru ini. – AFP via Berita Harian Online

Maklumat Tentang Vaksin Pfizer Bagi Kanak-kanak 12-17 Tahun (KKM)

Di Malaysia, PICK telah memulakan vaksinasi bagi remaja berusia 12 hingga 17 tahun.

Berikut adalah info yang dikeluarkan oleh KKM berhubung vaksin remaja di Malaysia.

Baca juga : Cara Daftar Vaksin Untuk Pelajar 12 Tahun Ke Atas Di MySejahtera

vaksin pfizer kanak-kanak
vaksin pfizer kanak-kanak

Sumber: KKM (Portal MyHealth)

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: