Toyota Innova Zenix: Spesifikasi & Harga Terkini

Toyota Innova Zenix 2023 telah dilancarkan baru-baru ini secara rasminya oleh UMW Toyota Motor (UMWT). Model terbaru Toyota ini sememangnya berjaya menarik ramai perhatian terutamanya buat peminat SUV. 

Berikut dikongsikan info lebih lanjut mengenai Toyota Innova Zenix 2023. 

Toyota Innova Zenix 2023

Toyota Innova Zenix: Spesifikasi & Harga Terkini

UMW Toyota Motor (UMWT) adalah merupakan salah satu pengedar utama kenderaan Toyota di Malaysia. Terbaru, mereka telah memperkenalkan Toyota Innova Zenix Serba Baharu untuk pasaran tempatan.

Ditawarkan dalam dua jenis varian enjin, kenderaan elektrik hibrid (HEV) dan enjin pembakaran dalaman (ICE) Р2.0 V dengan enjin petrol 2.0L aspirasi semula jadi. Ini adalah salah satu kejayaan bagi syarikat pengedar Toyota yang  komitmen terhadap neutral karbon.

Dengan rekaan gaya crossover yang dibina di atas platform termaju Toyota New Global Architecture (TNGA), Toyota Innova Zenix secara tidak langsung telah menetapkan standard baharu dalam aspek kemewahan dan keselesaan Crossover segmen-C.

Toyota Innova Zenix juga tampil dengan Toyota Safety Sense 3.0 (TSS3.0) yang pertama untuk model Toyota di negara ini dengan ciri keselamatan termaju. 

Toyota Innova Zenix: Spesifikasi & Harga Terkini

Bukan itu sahaja, dengan rangkaian kuasa elektrik hibrid, Toyota Innova Zenix juga menampilkan perbezaan dan peningkatan tahap daripada aspek kuasa, prestasi dan inovasi. Pastinya ia bakal menawarkan pengalaman pemanduan yang menyeronokkan kepada pengguna. 

Untuk pengetahuan anda, Toyota Innova Zenix adalah merupakan MPV generasi ketiga dengan gaya SUV. 

BACA JUGA: Axia E 2023: Kereta Terbaru Perodua, Harga Bermula RM22,000

Pilihan Warna

Terdapat lima pilihan warna yang ditawarkan iaitu; Platinum White Pearl, Silver Metallic, Grey Metallic, Attitude Black Mica dan Avantgarde Bronze.

Toyota Innova Zenix: Spesifikasi & Harga Terkini
Toyota Innova Zenix: Spesifikasi & Harga Terkini
Toyota Innova Zenix: Spesifikasi & Harga Terkini

Spesifikasi

Model terbaru keluaran toyota ini hadir dengan 4,760 mm panjang (+20 mm), 1,795 mm tinggi dan 1,850 mm lebar (+15 mm). Terdapat juga pertambahan 100 mm bagi jarak antara rodanya yang secara tidak langsung memberi kesan terhadap keluasan ruang kabin dalaman.

Secara teknikalnya, Toyota Innova Zenix 2023 mempunyai 8 tempat duduk. Dua tempat duduk hadapan (termasuk pemandu), 3 tempat duduk bahagian tengah dan 3 tempat duduk belakang dengan tiga set tali pinggang keledar dan tiga sandaran kepala. 

Toyota Innova Zenix: Spesifikasi & Harga Terkini
Toyota Innova Zenix: Spesifikasi & Harga Terkini
Toyota Innova Zenix: Spesifikasi & Harga Terkini
Toyota Innova Zenix: Spesifikasi & Harga Terkini

Toyota Innova Zenix 2.0 V

Zenix 2.0 V dikuasakan oleh enjin Dynamic Force 2.0 liter naturally aspirated dengan 174 PS pada 6,600 rpm dan 205 Nm tork dari 4,500 hingga 4,900 rpm.

Ia juga dilengkapi dengan lampu depan LED automatik dengan pancaran tinggi automatik (perataan manual), lampu jalan siang LED dan lampu kabus, lampu ekor LED, cermin sayap boleh tarik automatik dengan lampu alu-aluan, dan rim perak 18-inci di bahagian luar.

Selain itu, ia juga tidak menggunakan kunci dan anda hanya perlu menekan fob kunci mempunyai logo Innova untuk menghidupkannya. Breknya juga elektronik dengan pegangan automatik. 

Terdapat juga paparan pelbagai maklumat warna TFT 7.0 inci (diapit dengan dail analog), penyaman udara automatik (depan dan belakang), tempat duduk kulit (dikuasakan untuk pemandu) dan cermin pandang belakang elektrokromik (anti silau).

Toyota Innova Zenix 2.0 HEV

Manakala, Zenix 2.0 HEV dikuasakan oleh rangkaian kuasa elektrik hibrid generasi kelima yang menggabungkan motor magnet kekal dan bateri hidrida nikel-logam (NiMh) kepada enjin NA beraspirasi semula jadi 2.0 liter daripada keluarga Dynamic Force yang sama. 

M20A-FXS dalam HEV berjalan pada kitaran Atkinson dan mempunyai kecekapan haba yang tinggi sebanyak 41%. 

Terdapat tiga mod pemacu yang boleh dipilih untuk kotak gear Zenix 2.0 HEV  – Normal, Kuasa dan Eco. Ia  juga mempunyai butang Mod EV yang apabila ditekan, memaksa sistem berjalan tanpa sebarang penglibatan daripada ICE tetapi hanya mampu berlaku untuk jarak yang sangat singkat kerana kapasiti bateri hibrid pengecasan sendiri Zenix hanya 1.3 kWj.

Perbandingan Spesifikasi Toyota Innova Zenix 2.0 HEV & 2.0V

Harga 

Untuk pasaran Malaysia, Toyota Innova Zenix Serba Baharu ini dijual pada harga bermula RM165,000 (2.0V) dan RM202,000 (2.0HEV. Ini adalah harga atas jalan tanpa insurans. 

Anda boleh membuat tempahan di semua pengedar sah Toyota di seluruh negara sekiranya berminat untuk mendapatkannya. 

BACA JUGA: Pandu Perodua Ativa Pada Hanya RM57 Untuk Bulan Pertama Dengan Flux

Maklumat Lanjut & Pertanyaan 

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila layari pautan berikut: https://www.toyota.com.my/en/models/zenix.html#finance-your-toyota

Anda juga boleh muat turun PDF dibawah untuk info lebih lanjut:

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: