TNB Kongsi Tips Jimat Aircond & Elektrik Di Rumah Dalam Tempoh PKP

TIPS JIMAT ELEKTRIK & AIRCOND DI RUMAH SEMASA PKP

Tenaga Nasional Bhd (TNB) berkongsi beberapa tip bagi menjimatkan penggunaan tenaga elektrik sepanjang tempoh sekatan pergerakan penuh di seluruh negara yang bermula semalam.

Ketua Pegawai Runcit TNB, Datuk Megat Jalaluddin Megat Hassan dalam kenyataan berkata, ketika tempoh berkenaan, pengguna mempunyai cara untuk memantau dan menguruskan penggunaan peralatan elektrik di rumah bagi mengurangkan pembaziran tenaga.

“Bagi lebih 1.2 juta pelanggan TNB dengan pemasangan meter pintar, mereka boleh manfaatkan data penggunaan elektrik harian menerusi aplikasi myTNB bagi memantau penggunaan tenaga elektrik di rumah,” katanya.

Langkah Penjimatan Elektrik Di Rumah Semasa PKP – TNB

Pelanggan TNB dinasihatkan supaya mengamalkan beberapa langkah seperti

 • menutup komputer selepas digunakan
 • berhenti mengecas komputer riba apabila kuasanya sudah penuh
 • memastikan semua pintu dan tingkap ditutup semasa menggunakan pendingin hawa.
 • tetapkan penentu tempoh masa pada pendingin hawa bagi mengurus dan menjimatkan tenaga
 • mencuci penapis pendingin hawa bagi mengoptimumkan proses penyejukan
 • gunakan cahaya semula jadi sebaik mungkin bagi mengurangkan kos pencahayaan
 • ketika cuaca panas terik, tindakan menutup tingkap dengan langsir tebal boleh menghalang haba masuk dan mengurangkan kurang beban pada penyaman udara (aircond) untuk menyejukkan bilik. Maka semakin rendah penggunaan elektrik.
 • Memantau penggunaan elektrik harian melalui aplikasi MyTNB. Meter Pintar berupaya memantau penggunaan elektrik secara langsung, oleh itu, pengguna boleh mengendalikan tenaga dengan lebih efisien kerana meter ini boleh menghantar maklumat penggunaan tenaga kepada pengguna.
Tips jimat aircond tnb elektrik

6 Tips Jimat Elektrik Aircond Oleh TNB

Tenaga Nasional Berhad (TNB) menasihatkan para pengguna supaya menggunakan penghawa dingin secara bijak ketika cuaca panas dan kering. Ia bagi menjamin penggunaan elektrik diuruskan dengan lebih baik.

Enam (6) tips jimat penggunaan elektrik aircond :

 1. Laraskan suhu sistem penghawa dingin di antara 23 ke 25 darjah celsius.
 2. Tukar atau bersihkan penapis penghawa dingin dengan kerap untuk memaksimumkan potensi penyejukan unit tersebut. Penapis yang kotor menghalang edaran udara dan mengurangkan kecekapan penghawa dingin.
 3. Selain itu, penyelenggaraan secara kerap juga boleh membantu penghawa dingin beroperasi padatahap optimum.
 4. Tutup semua pintu dan tingkap serta lubang edaran udara untuk memastikan udara sejuk tidak keluar dari bilik.
 5. Beli unit penghawa dingin yang mempunyai bintang kecekapan tenaga yang paling tinggi kerana peralatan itu lebih cekap berfungsi. (Tinjauan kami mendapati ramai mengesyorkan jenis inverter)
 6. Pemilihan saiz dan jenis penghawa dingin yang tepat juga penting kerapa penghawa dingin yang terlebih besar bukan sahaja lebih mahal untuk dibeli dan dipasang, malahan ia juga akan menyebabkan bil elektrik yang lebih tinggi kerana kompresor penghawa dingin perlu berputar dan berhenti berulang-ulang.

Maklumat lanjut mengenai penggunaan elektrik dengan cara berjimat cermat boleh didapati di portal TNB https://www.mytnb.com.my.

Pengguna juga boleh memantau penggunaan tenaga semua peralatan elektrik secara terperinci menerusi MAEVi yang boleh dicapai menerusi https://maevi.my/

Bagi pertanyaan mengenai bil, orang ramai boleh menghubungi TNB CareLine dengan menelefon 1300-88-5454, atau meneusi Facebook TNB CareLine dan Twitter@Tenaga_Nasional.

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: