in

Doktor Ini Jelaskan Risiko Guna Spray Gun, Boleh Memudaratkan Kulit Dan Mata

ADVERTISEMENT

Sejak dunia dilanda wabak Covid-19 hampir dua tahun lalu, pelbagai jenis cecair pembasmi kuman, pelitup muka dan sarung tangan bagai menjadi peralatan yang wajib ada bersama kita setiap hari.

Baru-baru ini, semburan pembersih nano atau nano sanitizer spray juga turut mendapat permintaan yang tinggi kerana digunakan sebagai alat pembasmi kuman wajib di rumah.

Penggunaan produk tersebut dikatakan dapat menghapuskan virus Covid-19 yang mungkin terdapat pada permukaan tertentu.

ADVERTISEMENT

Namun, adakah cara yang kita gunakan itu betul dan ia berkesan?

Menerusi perkongsian Dr Izzar Anwari yang juga suami kepada pelakon Ummi Nazeera, beliau menasihatkan orang ramai agar memahami risiko menggunakan spray gun tersebut.

“Korang mesti perasan banyak jual produk spray gun untuk nyah-infeksi (disinfection) permukaan-permukaan di rumah.

“Sebenarnya, ada banyak jenis alat spray ni iaitu penyembur elektrostatik, fogger, misters, atau vaporizer.

“Alat-alat ini berfungsi dengan menukar cecair pembasmian kuman kimia itu kepada bentuk aerosol, lalu ia juga akan berada lama di ruang udara terutamanya jika kawasan tu ventilasi tidak bagus.

“Chemical dalam bentuk aerosol ni boleh memudaratkan kulit, mata atau pernafasan kita.

“CDC tak kata dia menggalakkan atau tidak menggalakkan penggunaan alat-alat ni untuk nyah-infeksi Covid-19 di ruang umum.

“Tapi jika digunakan, ia harus digunakan dengan sangat berhati-hati,” kongsinya.

Baca juga:Doktor Ini Jelaskan Kenapa Pesakit Covid 19 Perlu Ditidurkan

Jika penyembur elektrostatik atau fogger digunakan;

  • Perlu digunakan oleh orang yang terlatih.
  • Menggunakan pembasmian kuman kimia yang diluluskan.
  • Mengikut arahan pengeluar (keselamatan, penggunaan, sentuhan).
  • Memakai PPE yang cukup untuk melindungi keselamatan operator, orang sekeliling, dan pengguna bilik lepas tu.
  • Guna dengan sangat berhati-hati jika di kawasan penyediaan makanan atau tempat anak-anak main.

Jelas Dr Izzar, ini antara risiko yang perlu diketahui;

  • Pendedahan kepada disinfectant chemical dalam bentuk aerosol boleh memudaratkan kulit, mata, dan pernafasan
  • Risiko mudarat adalah lebih besar jika digunakan di kawasan penyediaan makanan, atau tempat anak-anak bermain.
  • Setiap alat berbeza mempunyai cara penggunaan dan risiko keselamatan berbeza. Biar orang terlatih yang buat. Saya pun tak reti.
  • Coret Dr Izzar lagi, mencuci permukaan dengan sabun atau detergen sudah memadai bagi mengurangkan Covid-19.

“Dalam kebanyakan keadaan, mencuci permukaan dengan sabun atau detergen sudah cukup untuk mengurangkan Covid-19.

“Lepas tu kalau nak lebih sikit, basmilah kuman dengan kaedah biasa seperti lap dengan cecair, kain lap, atau botol semburan pembasmi kuman.

“Dah memadai tu. Memangla tak canggih atau ‘cool’ macam spray gun tu, tapi lagi selamat penggunaannya.

“Jadi, bagi saya untuk penggunaan di rumah, tak perlu spray gun. Kalau nak guna lecehla bagi saya. Risiko pun tinggi kalau guna dengan cara salah,” ujar beliau.

Terdahulu, Public Health Malaysia menyatakan analisis telah dilaksanakan oleh Malaysian Health Technology Assessment Section (MaHTAS) bagi untuk meneliti mengenai keselamatan dan keberkesanan semburan berkenaan namun tidak ada bukti yang diperoleh mengenai keselamatan dan keberkesanan kos Nano-Silver Sanitizer Spray untuk mencegah penularan Covid-19.

Oleh itu, korang digalakkan menggunakan bahan pencuci yang sebetulnya iaitu hand sanitizer dengan peratusan alkohol yang disarankan iaitu 65 peratus dan ke atas.

Sumber: Sinarplus

Baca juga: Doktor Gigi Beri Amaran, Snek Viral Honey Frozen Boleh Patahkan Gigi

Written by aisyah

One Comment

Leave a Reply

    One Ping

    1. Pingback:

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Cara Tukar Kad Debit ATM Maybank Yang Rosak & Expired Secara Online

    Dijaga Sejak Kecil. Kanak-kanak Meraung Ketika Pulang Ke Pangkuan Keluarga Kandung Undang Sebak!