Pengenalan Cuti Haid Dianggap Mengarut, Kurangkan Produktiviti?


KUALA LUMPUR:
Pengenalan cuti haid memerlukan penelitian dan libat urus dengan pihak berkepentingan, termasuk Jabatan Perkhidmatan Awam, Kementerian Sumber Manusia, kesatuan-kesatuan sekerja dan pertubuhan majikan, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, proses pengenalan cuti itu bukan sahaja tentang kesejahteraan wanita, tetapi juga melibatkan implikasi ekonomi negara.

Ahli Parlimen Rantau Panjang itu memberitahu Dewan Rakyat hari ini, buat masa ini, kajian melibatkan 57,000 responden tentang cuti haid dan subsidi tuala wanita sedang dijalankan dan dijangka selesai pada Oktober.

“Buat masa ini, ada cuti sakit, cuti rehat kepada pekerja, sama ada di sektor swasta atau awam,” katanya ketika menjawab soalan Charles Santiago (DAP-Klang).

Charles bertanya mengenai rancangan kerajaan memperkenalkan cuti haid dan subsidi tuala wanita, sebagai sebahagian daripada perlindungan sosial untuk wanita dari keluarga B40.

cuti haid

Siti Zailah berkata, kemiskinan haid secara relatifnya merujuk kepada situasi individu yang tidak mendapat akses tuala wanita sebab kekangan kewangan.

“Kementerian berpandangan kajian lanjut perlu dilaksanakan berhubung subsidi tuala wanita, bagi membolehkan kerajaan mendapat gambaran sebenar berhubung isu ini, khususnya B40.

“Selain itu dapatan kajian juga membolehkan satu pendekatan komprehensif bersasar, bagi menangani isu ini, dan kajian itu dijangka siap pada Oktober,” tambahnya.

cuti haid

Siti Zailah mengakui, negara-negara maju sudah ke depan dalam melaksanakan cuti haid bagi kesejahteraan wanita.

Katanya lagi, jika kajian tersebut sudah selesai dan didapati mempunyai kepentingan yang signifikan, ia akan dibentangkan kepada kerajaan untuk tindakan selanjutnya.

Media sebelum ini melaporkan kenyataan Bank Dunia pada 2018, yang menganggarkan lebih kurang 500 juta wanita di seluruh dunia tidak mampu memperoleh keperluan asas sewaktu haid atau turut diistilahkan sebagai “kemiskinan haid”.

Mengulas lanjut, Siti Zailah berkata, kementerian setakat ini sudah membelanjakan RM2.39 juta, iaitu 77 peratus daripada bajet yang disediakan, untuk menyediakan tuala wanita kepada pelajar sekolah B40, serta program bersifat pendidikan tentang kebersihan.

Pengenalan Cuti Haid Undang Pelbagai Reaksi

Walaupun subsidi tuala wanita umumnya disambut baik dan tidak membangkitkan isu besar, namun pengenalan cuti haid ini mengundang pelbagai reaksi di kalangan pengguna media sosial.

Ramai beranggapan bahawa ianya tidak perlu memandangkan Malaysia adalah antara negara yang telah banyak memperuntukkan cuti umum setiap tahun.

Antara komen yang mendapat perhatian adalah dari selebriti, Nourul Depp:

Tau tau nak kata apa. Pada saya akan berkurangan produktivitilah nampaknya kalau cuti lagi. Pendapat saja. Period bukan penyakit. Memang dah berkurun wanita ada period. Ya, ada yang sakit. Tapi cuti dak la kot. Ada ja pain killer untuk period. Atau minum ja hot dark chocolate tanpa susu bagi meredakan sakit datang bulan. Pendapat ja tau.

Selain itu, ia juga disokong oleh netizen lain yang mengatakan bahawa cuti ini tidak perlu.

Namun segelintir menganggap ianya boleh dipertimbangkan, terutamanya bagi mereka yang benar-benar mengalaminya.

Antara komen-komen yang mempertimbangkan cadangan ini :

Girls to be honest, haid 1st day memang ada sakit la. Maybe 1 day off should be enough. But itu bukan alasan untuk kita tak bekerja. Come on girls!

Nor Hidayah binti Kusugan

Boleh dipertimbangkan. Sebab haid ni bukan main-main. Ada yang bila haid memang betul-betul tak boleh bangun ya.

Ainur Fatihah

Apa pendapat anda pula?

Sumber: Astro Awani

Baca juga: Gaji Menteri & ADUN Sabah Naik Hingga 40%, “Hanya Libatkan RM5.6 juta Setahun”

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: