Elak Penyewa Tak Bayar, Ini Cara Tukar Nama Bil TNB Online

tukar nama tnb

Cara tukar nama bil TNB dari owner lama ke owner baru secara online, hanya perlu IC copy sahaja.

  1. Register dulu dekat
    https://www.mytnb.com.my/
  2. Lepas register dalam port TNB tu, kita boleh monitor bil, bayar bil , tengok penggunaan semasa and etc.
  3. Untuk tukar nama, dari owner lama ke owner baru atau dari tuan rumah kepada penyewa, step dia sama, kecuali dokumen saja yang lain.
    Kalau tukar nama dari owner lama dan owner baru, hanya perlukan IC copy saja.
  4. Untuk memohon tukar nama, boleh rujuk screenshot dekat bawah, step by step.
  5. Settle je permohonan tukar nama dekat portal, nanti kita akan terima satu email pengesahan untuk tukar nama.
  6. Dalam sehari dua macam tue, staff TNB akan call kita untuk confirmkan permohonan kita.
  7. Then, TNB akan hantar satu lagi email beritahu no akaun TNB yang baru , dan juga lampiran deposit berapa yang kita kena bayar. Deposit boleh di bayar melalui online banking kepada nombor akaun TNB yang baru tue.
  8. Lepas bayar deposit, kita akan terima satu lagi email from TNB ( welcome email) , so settle dah tukar nama.
  9. Let say, bil kita setiap 25 hari bulan, dan kita settle sebelum tarikh tue, bil yang baru terus atas nama kita.
  10. Dalam proses permohonan tue, kita akan pilih bila tarikh akhir bacaan meter untuk akaun yang lama, sebagai contoh kita pilih 10 hb, so dari tarikh 26 hb hingga 10hb , penggunaan eletrik pada tarikh ni akan ditolak dari deposit owner lama. Selepas tarikh tue, penggunaan akan di caj kepada akaun yang baru
    SETTLE !

Cara Tukar Nama TNB Online

Rujuk step-by-step bergambar di bawah:

Register dulu dekat
https://www.mytnb.com.my/

blank

Dekat sini kita boleh add berapa banyak akaun TNB yang kita nak, boleh letak rumah sendiri, rumah parents rumah mertua.

blank

Untuk permohonan, tekan garisn tiga dekat atas tu.

blank

Tekan apply.

blank

Untuk tukar nama dari owner lama ken owner baru atau tukar nama dari owner kepada penyewa, tekan

I am moving in, get me started.

blank

Dekat property address tue , isi alamat sama dengan alamat semasa bil TNB, dia akan automatic keluar .

blank

Then, pilih i’m applying as

blank

Pilih individual.

blank

So kalau unit tue residence, kita hanya perlukan ic copy sahaja untuk new owner.

blank

Then, isi semua personal details owner baru.

blank

Ok dekat sini, electric supply date adalah bacaan akhir meter akaun yang lama, so penggunaan eletrik pada tarikh yang kita pilih tue akan di bil kan depada owner baru.

Pilih jugak masa untuk bacaan akhir meter tue.

Kalau meter tue boleh access by TNB, tick jer

Yang address tue, just clikc dekat same address kalau kita nak bil hantar dekat adress yang sama.

blank

Choose date

blank

Choose time

blank

Click same premise address

blank

Step 1 tue, boleh download permohonan kita, just untuk reference kita

Step 2, upload ic copy new owner.

blank

Then, click all the requirement tue and click submit!

blank

Dalam sehari dua macam tu, TNB akan hantar email beritahu nombor akaun yang baru, lepas tue berapa deposit yang kena bayar

blank

Ni deposit yang kena bayar, berbeza jumlah berdasarkan jenis kediaman. Kalah apartment, RM 263

blank

Lepas bayar deposit, kita akan terima satu email macam ni, so settle urusan tukar nama tanpa pergi kaunter.

Sumber: Facebook Hazwan Abdullah