[VIDEO] Tembakan Rambang Di Taska Nong Bua Lamphu

Tembakan rambang di sebuah taska dalam daerah Nong Bua Lamphu, Thailand!

Bekas pegawai polis yang menembak mati sekurang-kurangnya 35 orang, di mana kebanyakan mangsa merupakan kanak-kanak, dipercayai sempat pulang ke rumahnya untuk membunuh isteri dan anaknya sebelum membunuh dirinya sendiri.

Menurut laporan oleh Harian Metro, polis memberitahu bahawa lelaki tersebut berbekalkan senapang patah, pistol dan pisau, suspek dikenali sebagai Panya Khamrab melepaskan tembakan ke arah taska / pusat jagaan kanak-kanak di timur laut wilayah Nong Bua Lam Phu kira-kira jam 12.30 tengah hari.

Kolonel Polis Jakkapat Vijitraithaya dari wilayah tempat serangan itu berlaku memberitahu AFP bahawa lelaki bersenjata itu membunuh 35 orang, termasuk 23 kanak-kanak, dan mencederakan 12 yang lain, manakala sesetengah sumber lain seperti BBC News melaporkan sehingga kini jumlah mangsa terbunuh mencapai 38 orang.

Kejadian berlaku sekitar pukul 12.30 tengah hari (waktu tempatan) di daerah Na Klang di wilayah Nong Bua Lamphu, ketika kebanyakan kanak-kanak di pusat jagaan tersebut sedang nyenyak tidur.

Bekas leftenan kolonel polis berusia 34 tahun itu telah dipecat daripada pasukan tahun lalu kerana terlibat dengan penyalahgunaan dadah, tambah Vijitraithaya.

Saksi, Paweena Purichan, 31, sedang menunggang motosikal ke kedainya apabila terserempak dengan Panya yang melarikan diri dengan memandu secara melulu.

“Dia berniat untuk merempuh orang lain di jalan raya,” katanya kepada AFP.

“Penyerang merempuh motosikal dan dua orang cedera. Saya memecut lari daripadanya. Darah dapat dilihat merata-rata,” katanya.

Paweena berkata, penembak itu terkenal di kawasan itu sebagai penagih dadah.

Rakaman video selepas kejadian itu menunjukkan ibu bapa yang kecewa menangis di tempat perlindungan di luar taska, sebuah bangunan satu tingkat berdinding kuning yang terletak di dalam taman.

https://twitter.com/ThaiEnquirer/status/1577929950610731009
https://twitter.com/ThaiEnquirer/status/1577930925178245120

Sementara itu, BBC melaporkan, ketika kejadian, suspek memecah masuk ke bilik berkunci yang menempatkan kanak-kanak sedang tidur, dan melepaskan tembakan.

Dalam pada itu, AP melaporkan, ketika melarikan diri dengan kereta, suspek turut melepaskan tembakan dari dalam kenderaan.

Ia mengakibatkan dua kanak-kanak dan sembilan dewasa yang ketika itu berada di luar pusat jagaan itu terbunuh.

https://twitter.com/EraRai6/status/1577943785501519873

Di media sosial, gambar penembak rambang tersebut bersama keluarganya turut tular.

Seorang guru yang terselamat daripada tembakan itu memberitahu Thailand’s
Thairath TV bahawa penembak itu pernah menghantar anaknya di taska itu dan kelihatan seperti seorang yang baik.

Menurut laporan lanjut, motif serangan itu masih belum dapat dikenalpasti setakat ini.

Sumber: Harian Metro, Twitter, BBC News

Baca juga: KANAK-KANAK 2 TAHUN MAUT JATUH DARI KERUSI BAYI

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: