Tarikh Cuti Hari Wesak 2023

TARIKH CUTI HARI WESAK BAGI TAHUN 2023 DI MALAYSIA ~ Hari Wesak adalah merupakan perayaan keagamaan yang dirayakan oleh penganut agama Buddha pada bulan Mei setiap tahun.

Berikut dikongsikan tarikh cuti sempena perayaan ini di Malaysia dan Cuti Kelepasan Am Persekutuan yang ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia.

BACA JUGA: Hari Pekerja 2023: Tarikh Cuti Umum

Apakah Hari Wesak?

Bagi masyarakat Cina yang majoritinya beragama Buddha, bulan Mei menandakan tibanya hari istimewa ini bagi memperingati tiga peristiwa penting dalam hidup Buddha iaitu hari kelahiran, hari mencapai kemantapan fikiran dan hari kematiannya. 

Perayaan ini disambut oleh penganut agama Buddha di Malaysia dan seluruh dunia amnya bagi memperingati hari kelahiran, pencapaian kebahagian sebenar (nirvana) serta kematian Siddartha Gautama Buddha.

Perayaan ini secara tidak formalnya dikenali sebagai “hari kelahiran Buddha.”

Manakala, menurut Wikipedia, Hari Wesak adalah merupakan hari terpenting diraikan penganut agama Buddha memperingati hidup pengasas ajaran mereka iaitu Siddharta Gautama Buddha dalam peringkat-peringkat penting beliau iaitu kelahirannya di Lumbini, pencapaian kecerahan agung selepas sekian lama bertapa dan kemangkatannya di Kusinara.

Perayaan ini disambut luas serata Asia Selatan, Tenggara dan Timur antara bulan April hingga selewat Jun, tetapi khususnya pada bulan Mei.

Perayaan ini dinamakan sempena tempoh Vaiśakha yang jatuh antara bulan-bulan April dan Mei dalam takwim qamari yang pernah digunakan di India suatu ketika dahulu, ia masih dikekalkan sebutan sedemikian dalam aliran Mahayana. 

Lazimnya, penganut ajaran Buddha akan mengunjungi kuil atau vihara Buddha pada waktu pagi untuk memberikan penghormatan kepada Buddha; mereka mengibarkan panji agama yang melambangkan ajaran pegangan mereka serta mengalunkan nyanyian mengukuhkan Tiga Permata yang menjadi tiang rukun anutan mereka yakni Buddha, Dhamma dan Sangha. 

Para pengunjung mempersembahkan pemberian ringkas seperti bunga, lilin dan colok dan di kaki patung-patung Guru Agung mereka; barangan bunga yang cepat layu sepertimana cepat terbakarnya lilin dan colok melambangkan pendeknya usia hayat manusia yang mesti diingati.

Tarikh Cuti Hari Wesak 2023

Untuk makluman anda, tarikh cuti Hari Wesak 2023 jatuh pada 4 Mei 2023 (JUMAAT). Ia termasuk Hari Kelepasan Am Persekutuan, bermaksud semua negeri mengambil cuti umum pada hari ini.

Uniknya, perayaan Wesak tahun ini berada dalam bulan Syawal, di mana kemeriahan aidilfitri masih terasa di kalangan umat Islam di Malaysia.

HARI WESAK

Sila rujuk kalendar kuda di bawah untuk memudahkan rujukan anda berkenaan tarikh cuti hari wesak di Malaysia.

MEI 2023

Di Malaysia, perayaan ini telah diumumkan sebagai cuti umum berkuat kuasa tahun 1962 selepas rayuan oleh penganut Buddha kepada kerajaan pada tahun 1961.

Sambutan

Perayaan ini mungkin disambut berbeza-beza di setiap negara di dunia. Lazimnya para penganut Buddha akan memenuhi kuil Buddha pada waktu pagi untuk memberikan penghormatan kepada Buddha.

HARI WESAK

BACA JUGA: Kalendar 2023 & Tarikh Cuti Umum / Cuti Sekolah Di Malaysia

Selamat bercuti!

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: