Bekas Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe, Ditembak Ketika Berucap

Bekas perdana menteri Jepun, Shinzo Abe berada dalam keadaan tidak sedarkan diri selepas rebah ketika membuat ucapan di bandar barat Nara.

Laporan dari media NHK, berkata Abe – perdana menteri paling lama berkhidmat di negara itu sehingga meletak jawatan pada 2020 – rebah ke tanah dan kelihatan berdarah di bahagian dada selepas ditembak dari belakang dengan senapang patah pada pagi Jumaat.

Seorang saksi serangan memberitahu pihak media bahawa tembakan pertama menyebabkan Abe tersandung ke belakang, sambil menambah dia jatuh ke tanah selepas tembakan kedua.

Rakaman video amatur menunjukkan pembantu Abe meluru ke arahnya ketika asap memenuhi udara di belakangnya. Klip itu tidak menunjukkan saat dia jatuh.

https://twitter.com/ScottMStedman/status/1545247944562974721

Abe, yang telah diterbangkan ke hospital dengan helikopter, telah berada di Nara untuk membuat ucapan kempen menjelang pilihan raya dewan atasan Ahad ini.

Pautan video di Twitter: https://twitter.com/BNONews/status/1545255739345850368

https://twitter.com/morpheus7701/status/1545241631414452225

Suspek Telah Ditahan

Terkini, seorang suspek, yang dinamakan polis sebagai Tetsuya Yamagami, seorang penduduk Nara dalam lingkungan 40-an, telah ditahan tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Lelaki bersenjata yang disyaki dilaporkan tidak cuba melarikan diri dan telah ditahan di tempat kejadian.

Sumber gambar oleh Bloomberg

Perdana Menteri Fumio Kishida dan anggota kabinet lain membatalkan kempen dan kembali ke Tokyo. Tidak jelas sama ada penembakan itu akan memberi kesan kepada masa pilihan raya, yang LDP dijangka menang dengan mudah. Pengundian awal telah pun bermula.

“Ini datang sebagai satu kejutan besar,” kata Fukushiro Nukaga, anggota kanan LDP, di ibu pejabat parti pemerintah. “Saya tidak percaya perkara seperti ini akan berlaku di Jepun.”

Shinzo Abe di tempat kejadian ketika memulakan ucapan sebelum ditembak dari belakang.

Abe, perdana menteri Jepun yang paling lama berkhidmat, meletakkan jawatan pada Ogos 2020 untuk menjalani rawatan penyakit kronik. Namun, beliau kekal berpengaruh dari segi politik mendesak untuk lebih banyak perbelanjaan pertahanan dan memberi amaran kepada China bahawa sebarang pencerobohan ke atas Taiwan akan memudaratkan ekonominya.

Jepun ialah sebuah negara yang mempunyai beberapa undang-undang senjata api yang paling ketat dalam kalangan ekonomi terkemuka dan jarang berlaku tembakan. Tetapi keganasan politik masih berlaku dari semasa ke semasa: Pada 2007, Itcho Ito, Datuk Bandar Nagasaki, meninggal dunia selepas ditembak dua kali oleh ahli kumpulan jenayah terancang.

(Rujukan: Bloomberg, The Guardian)

Baca juga:
Ibu Hamil, Elakkan 2 Produk Ubat Ubat Batuk & Lozenge Ini – Dr Imelda

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: