Sempadan Jepun Dibuka Sepenuhnya Tanpa Visa Mulai 11 Oktober 2022

SEMPADAN JEPUN DIBUKA SEPENUHNYA 11 OKTOBER 2022

Jepun akan membenarkan pelancongan bebas untuk pelancong tanpa perlu memohon visa dan memansuhkan had ketibaan harian mulai 11 Oktober 2022.

Berita gembira itu diumumkan oleh Perdana Menteri Fumio Kishida melalui sebuah sidang media khas, menandakan peralihan dasar utama selepas hampir 2½ tahun sekatan ketat akibat COVID-19, lapor The Japan Times.

Kerajaan Jepun juga akan melancarkan program diskaun perjalanan di seluruh negara, yang telah ditangguhkan kerana penularan jangkitan COVID-19.

Sempadan Jepun Dibuka Untuk Pelancong Tanpa Visa

Kishida membuat pengumuman yang telah lama ditunggu-tunggu semasa lawatannya ke New York untuk Perhimpunan Agung PBB.

“Saya harap ramai orang akan memanfaatkannya,” kata Kishida pada sidang akhbar. “Saya mahu menyokong industri pelancongan, hiburan dan lain-lain yang telah bergelut semasa wabak coronavirus.”

https://twitter.com/japantimes/status/1572965438572707840

Jepun telah membenarkan pelancong sejak Jun, namun hanya terhad kepada lawatan yang disertai dengan agensi pelancongan secara berpandu (tour guide).

Pada 7 September, kerajaan membenarkan mereka yang melakukan lawatan tanpa pemandu pelancong yang telah menempah penerbangan dan hotel mereka melalui agensi pelancongan berdaftar.

Tetapi langkah-langkah itu tidak disukai ramai pelancong asing yang mahukan kebebasan semasa perjalanan mereka.

Pelancong perlu diberi vaksin tiga kali atau menyerahkan keputusan ujian negatif COVID-19 sebelum perjalanan mereka, lapor Kyodo News, memetik sumber kerajaan.

Program perjalanan domestik di seluruh negara yang menawarkan diskaun untuk perjalanan, kemasukan ke taman tema dan untuk acara sukan dan konsert juga akan bermula pada 11 Oktober ini.

Difahamkan yang telah divaksin tiga kali atau menyerahkan keputusan ujian negatif akan layak mendapat diskaun khas.

Program ini menawarkan bantuan kewangan sehingga ¥11,000 (RM353) seorang untuk penginapan satu malam.

Langkah itu akan disambut baik oleh sektor pelancongan negara, yang telah terjejas teruk oleh wabak itu.

Agensi pelancongan telah menggesa kerajaan untuk mengetepikan keperluan visa untuk pelancong, yang telah menjadi halangan utama bagi mereka yang ingin datang ke Jepun. Dalam sesetengah kes, bakal pelancong perlu mengemukakan permohonan visa mereka sendiri ke kedutaan atau konsulat terdekat, manakala yang lain tidak mendapat visa mereka tepat pada masanya untuk rancangan perjalanan mereka.

Pada 2019, rekod 31.88 juta pelancong asing melawat Jepun, tetapi angka itu menjunam kepada kira-kira 250,000 pada 2021 disebabkan sempadan yang ditutup.

Had ketibaan harian telah dinaikkan secara beransur-ansur sejak enam bulan lalu, pertama kepada 5,000 pada 1 Mac dan akhirnya kepada 50,000 semasa.

Sumber: The Japan Times, Nikkei Asia

Baca juga: Permohonan Perumahan Rakyat Keluarga Malaysia (PRKM)

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: