in

Resepi Rendang Ayam Seekor. Sedap Dan Mudah!

ADVERTISEMENT

Sudah menjadi tradisi Masyarakat Melayu, bila tiba Hari Raya, pasti sibuk menyediaakan juadah raya.

Antara juadah raya yang mesti ada ialah rendang, tidak kira Rendang Ayam atau Daging.

Disini kami kongsikan kepada anda, cara-cara membuat Rendang Ayam.

Resepi Rendang Ayam Seekor.

Resepi Rendang Ayam Seekor.

2 from 7 votes

Bahan-Bahan

  • 1 ekor ayam

  • 8 batang serai*

  • 5 biji bawang besar*

  • 3 biji bawang putih*

  • 1 inci halia*

  • 1 inci lengkuas*

  • 4 sudu cili kisar (ikut kepedasan masing-masing)

  • 2 asam keping

  • 5 sudu kerisik

  • 500 g
    santan (atau agak-agak saja)

  • 2 sudu rempah kari ayam

  • 1 sudu serbuk jintan manis

  • ½ sudu serbuk kunyit

  • 4 helai daun kunyit

  • 2 tangkai daun limau

  • 1 batang kulit kayu manis

  • 1 kuntum bunga lawang


  • Garam secukup rasa

  • Gula secukup rasa

  • Ajinamoto secukup rasa

Cara-cara

  • Kisar halus bahan bertanda *.
  • Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bahan bertanda * dan cili kisar. Biarkan seketika. Masak dengan api yang perlahan.
  • Masukkan serbuk kari, serbuk jintan manis, serbuk kunyit dan perasakan dengan garam, gula dan ajinamoto.
  • Boleh tambahkan secawan air. Tumis sehingga pecah minyak dan sedikit kering.
  • Masukkan daun limau dan kerisik.
  • Masukkan ayam dan asam keping. Biarkan dalam 5 minit dan terus masukkan santan.
  • Setelah masak taburkan daun kunyit yang telah dihiris halus. Kaup balik dengan perlahan dan biarkan dalam 3 minit.

Jom cuba Resepi Kuah Lemak Lontong. Hidangan Di Hari Raya!

Kredit Resepi: Senz Ahmad

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POCO Akan Melancarkan Peranti Pintar Terbaharu? Ketahui Lebih Lanjut Disini

Permohonan Temujanji Online JPJ Negeri / Cawangan (Mulai 20 Julai)