in

Resepi Pisang Goreng Rangup. Tips Tahan Rangup Sehingga 5 Jam!

ADVERTISEMENT

Ramai yang tahu menggoreng pisang, tetapi tidak tahu cara untuk mengekalkan kerangupan pisang goreng tersebut.

ADVERTISEMENT

Disini kami kongsikan tips dan resepi membuat Pisang Goreng yang rangup sehingga 4-5 jam lamanya.

Resepi Pisang Goreng Rangup

Resepi Pisang Goreng Rangup

4 from 25 votes

Bahan-Bahan

  • 2 cawan Tepung beras

  • 1 cawan Tepung jagung

  • 1/2 cawan Tepung gandum

  • 1 biji Telur C

  • 1/2 sudu teh Serbuk kunyit

  • 4 sudu bsr makan Air kapur

  • 1/2 sudu teh Garam

  • 1 sudu besar Mentega

  • 2 cawan Air

cara-cara

  • Satukan kesemua bahan terlebih dahulu kecuali air.
  • Selepas sudah gaul sebati, barulah bancuhkan dengan air dan gaul lagi sehingga sebati.
  • Agak-agak bancuhan tidak terlalu pekat nanti kerak tidak cantik. Biarkan bancuhan sedikit cair.
  • Bila sudah siap bancuhan tepung bolehlah masukkan pisang atau keledek untuk digoreng.
  • Pastikan minyak betul-betul panas dan penuh.
  • Jika mahu pisang atau keledek melekat berkerak di pisang, minyak panas itu renjis sedikit bancuhan tersebut kemudian barulah masukkan pisang diatas nya.

Notes

  • Jika guna telur A, hanya separuh saja digunakan untuk kekalkan kerangupan sehingga 4 ke 5 jam.
  • Air kapur agak-agak, jangan terlebih nanti akan berbuih dan jangan terlalu sikit.
  • Jika untuk makan sendiri boleh tambah kelapa parut atau mesin dalam 3 sudu untuk tambah berlemak.
  • Tips supaya pisang goreng dan keledek makan tidak minyak. Jangan goreng api terlalu perlahan, nanti minyak akan meresap ke tepung.

Jom cuba Resepi Nasi Ayam Hainan. Hidangan Ala Chee Meng Style!

Kredit: Normala Kori

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bantuan Prihatin – Kasih Asnaf 3.0: Bantuan RM500 One-off Untuk Penjaja

cara buat whatsapp room

Cara Buat Whatsapp Room (Video Meeting Ala Google Meet / Zoom)