Maksud Introvert Sebenar & Ciri-Ciri Anda Seorang Introvert

Setiap individu mempunyai personaliti tersendiri. Hal ini menjadikan setiap manusia itu unik berbeza. Personaliti yang anda miliki boleh menentukan cara anda berinteraksi dan bertindak balas terhadap persekitaran di sekeliling anda.

Secara tidak langsung, dengan memahami personaliti anda secara mendalam, ia membolehkan anda untuk mengenali dan mengendalikan diri anda dengan baik. 

Menurut Carl Gustav Jung, seorang ilmuwan dan pakar psikiatri, terdapat tiga jenis personaliti asas manusia iaitu introvert, ekstrovert, dan ambivert. Untuk perkongsian kali ini, kami akan kongsikan maksud introvert dan 8 ciri-ciri yang menunjukkan anda seorang introvert. 

Jom teruskan membaca. 

Maksud Introvert 

Maksud Introvert

Introvert adalah salah satu personaliti yang merujuk kepada perasaan dalaman dan bukannya pada sumber rangsangan luaran.

Secara ringkasnya, maksud introvert ialah orang yang mempunyai kualiti jenis keperibadian yang dikenali sebagai introversi, yang bermaksud bahawa mereka berasa lebih selesa memfokuskan pada pemikiran dan idea dalaman mereka berbanding apa yang berlaku secara luaran. 

Individu yang introvert mendapat tenaga mereka dengan menghabiskan masa bersendirian. Mereka ‘mengecas’ diri mereka dengan bersendirian. 

Menjadi pemalu dan introvert bukanlah perkara yang sama, walaupun mereka mungkin kelihatan sama. Seorang introvert menikmati masa bersendirian dan menjadi letih secara emosi selepas menghabiskan banyak masa dengan orang lain.

Manakala, orang yang pemalu tidak semestinya mahu bersendirian tetapi lebih kepada mempunyai perasaan ‘takut’ untuk berinteraksi dengan orang lain. Jadi, introvert tidak semestinya pemalu dan sebaliknya. 

Nak tahu anda introvert atau tak, semak ciri-ciri introvert di bawah. 

8 Ciri-Ciri Anda Seorang Introvert

Maksud Introvert
 1. Perlu tenang untuk menumpukan perhatian
 2. Bersifat reflektif
 3. Rasa selesa bersendirian
 4. Tidak suka kerja berkumpulan
 5. Lebih suka menulis daripada bercakap
 6. Terasa letih selepas berada dalam khalayak ramai
 7. Mempunyai sedikit rakan tetapi sangat rapat dengan rakan-rakan ini
 8. Berkhayal atau gunakan imaginasi mereka untuk menyelesaikan masalah

Selain daripada menyemak ciri-ciri di atas, anda juga boleh mengetahui sama ada anda seorang introvert adalah dengan mengambil ujian, seperti Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) atau projek SAPA.

Jenis-jenis Introvert

Maksud Introvert
 • Social introverts: Ini adalah jenis introvert “klasik”. Introvert sosial sukakan kumpulan kecil dan keadaan/situasi yang senyap berbanding di tempat ramai orang. 
 • Thinking introverts: Individu dalam kumpulan ini adalah pengelamun. Mereka menghabiskan banyak masa dalam pemikiran mereka dan cenderung mempunyai imaginasi kreatif.
 • Anxious introverts: Mereka mencari masa bersendirian bukan hanya kerana mereka menyukainya, tetapi juga kerana mereka sering berasa janggal atau malu di sekeliling orang.
 • Restrained/inhibited introverts: Introvert dalam kategori ini suka berfikir sebelum bertindak. Mereka tidak mungkin membuat keputusan secara sesuka hati. Biasanya mereka mengambil masa yang lebih lama untuk mengambil tindakan.

Cara introvert anda mungkin berubah dari masa ke semasa bergantung pada apa yang berlaku dalam hidup anda.

Mitos Mengenai Introvert

Satu mitos umum tentang introvert adalah mereka pemalu. Sesetengah introvert mungkin malu, tetapi ini tidak berlaku untuk semua introvert. Mitos lain termasuk:

 • Introvert tidak mesra. Menjadi seorang introvert tidak menjejaskan tahap mesra anda. Sesetengah orang mungkin berfikir bahawa introvert tidak mesra kerana mereka tidak cenderung mempunyai kumpulan kawan yang besar, dan mereka mungkin memikirkan situasi secara senyap daripada menyertai perbualan di perhimpunan.
 • Introvert tidak boleh menjadi pemimpin. Walaupun orang mungkin memikirkan personaliti ekstrovert apabila mereka membayangkan seorang pemimpin, introvert mempunyai kemahiran untuk menjadi bos dan pemimpin juga. Sesetengah kualiti mereka menjadikan mereka pemimpin yang berkesan: Mereka mendengar idea pekerja mereka, mereka boleh kekal fokus pada matlamat jangka panjang, dan mereka mungkin kelihatan kurang mengancam, jadi orang mungkin menerima mereka dalam peranan mereka.
 • Sukar untuk mengenali introvert. Introvert lebih suka mempunyai persahabatan yang mendalam dengan hanya segelintir orang. Mereka mungkin tidak terbuka kepada semua orang yang ingin bercakap kecil, tetapi orang yang rapat dengan mereka mengenali mereka dengan baik dan membina persahabatan yang sebenar dengan mereka.

Kesimpulan

Introvert tidak semestinya seorang pendiam dan pemalu, begitu juga sebaliknya. Ia adalah merupakan personaliti yang cenderung dalam diri seseorang individu.

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: