in

Selamatkan Anak Daripada Cubaan Diculik, Lufya Cedera Dipukul

lufya dipukul
ADVERTISEMENT

LUFYA CEDERA DIPUKUL, ANAK HAMPIR DICULIK

Pelakon Lufya Omar menceritakan detik-detik cemas apabila berdepan detik cemas dimana dia mendakwa anak perempuannya, Laana Haura, 5, hampir diculik oleh seorang lelaki ketika berada di taman permainan, Ahad lalu.

Dalam sebuah hantaran di media sosial Instagram, Lufya meluahkan rasa syukur anaknya selamat meskipun dia berdepan kecederaan disebabkan individu tersebut memukulnya menggunakan kayu demi mempertahankan anaknya.

ADVERTISEMENT

“Dua hari lalu saya diserang oleh seorang lelaki yang cuba menculik anak perempuan saya. Masa tu kami berada di sebuah playground di Kota Damansara, lebih kurang pukul 4 ke 5 petang.

“Seorang lelaki Melayu yang bersifat dayus telah memukul saya menggunakan batang kayu di kepala, badan serta menyebabkan kecederaan pada wajah dan badan saya,” katanya.

Dalam pada itu, Lufya berkata individu yang menyerangnya agak besar namun dia menggunakan seluruh kudratnya untuk melawan serta menyelamatkan anaknya. Lufya juga turut meminta ibu bapa diluar sana turut berjaga-jaga.

“Ikutkan orang yang menyerang itu lelaki yang agak besar dan kuat. Dengan izin Allah saya dapat melawan dan menyelamatkan anak saya. Syukur Alhamdulillah… Moral of the story is we must always stay alert.

“Kita tak tahu orang zaman sekarang ini sanggup buat perkara-perkara yang keji. Manusia makin tiada kemanusiaan. Doakan kesembuhan dan keselamatan kami ya,” ujarnya.

Sumber: Instagram lufyalaana

Polis Belum Terima Laporan

Menurut UTUSAN Malaysia, setakat ini tiada sebarang laporan polis dibuat pelakon dan penyanyi, Lufya Omar selepas mendakwa dirinya diserang seorang individu ketika cuba menyelamatkan puterinya, Laana Haura daripada diculik di sebuah taman permainan di sekitar Kota Damansara, dekat sini, kelmarin.

Mengesahkan perkara itu kepada Utusan Malaysia, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Mohamad Fakhruddin Abdul Hamid berkata, setakat ini tiada laporan diterima pihaknya.

Bagaimanapun, kata beliau, mangsa diminta tampil membuat laporan mengenai dakwaan berkenaan untuk siasatan lanjut.

“Kita menasihatkan mangsa supaya tampil membuat laporan untuk siasatan lanjut,” katanya ringkas ketika dihubungi di sini hari ini.

Bekas Suami Nafi Terlibat

Sementara itu, komen seorang pengguna media sosial di Instagram Lufya telah mendakwa bekas suami Lufya iaitu Dr Che Muhammad Hafiz Che Baharum, 32, sebagai dayus selepas ditanya adakah dia mengupah orang untuk melakukan perkara itu.

“Ex husband (bekas suami) awak kan? Ya Allah, jahatnya. Please buat police report (tolong buat laporan polis). Not sure (tak pasti) but (tapi) memang kerja ex husband (bekas suami) dia ni. Dayus,” tulisnya.

Hafiz ketika dihubungi media menafikan dia terbabit dengan insiden itu dan mendakwa tuduhan netizen itu adalah fitnah. Katanya, dia masih berfikiran waras dan tidak sanggup menggunakan kekerasan semata-mata mahu berjumpa anak.

“Tuduhan netizen itu adalah fitnah. Sebagai bapa saya tak sanggup buat macam tu. Kalau nak jumpa anak, saya akan minta izin. Kalau tak dapat jumpa, saya runding baik-baik.

“Kalau nak jumpa saya akan cakap baik-baik dan bukan mengamuk. Kalau dia tak bagi, saya cuba dan minta lagi. Bukan dengan kekerasan. Saya akan cuba faham jika tak dapat jumpa. Saya tetap sabar dan tak putus asa.

“Kalau nak jumpa kenapa perlu serang. Saya bukan jenis berdendam. Perkara lepas biarlah berlalu. Saya sudah lama ‘move on’ dan sudah ada kehidupan baru. Takkan nak upah samseng,” jelasnya yang dipetik sebagai berkata kepada Harian Metro.

Menurut Hafiz, dia mengetahui insiden itu apabila dimaklumkan pengguna laman sosial yang menghantar mesej (DM) di Instagram.

“Saya pun baru tahu daripada orang dan kawan yang ‘forward’ perkara itu. Kalau tak, memang tak tahu apa-apa. Sepatutnya dia perlu cakap pada saya awal lagi. Saya ini masih bapa kepada anak kami, walaupun bukan lagi suami kepadanya.

“Selepas dapat tahu terus saya menghubunginya dan buang segala ego sebab mengenangkan keselamatan dan keadaan anak. Alhamdulillah, dia kata anak okay dan dirinya stabil. Saya doakan dia semoga dalam keadaan baik-baik saja.

“Saya harap dia buat laporan polis segera. Selepas ini kena lebih berhati-hati jika nak bawa anak bermain di kawasan awam. Apatah lagi sekarang banyak kes jenayah,” tuturnya.

Baca juga:

Written by badra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Niat Puasa Sunat Zulhijjah, Hari Arafah, Tarwiyah Dan Kelebihannya

harga ayam siling

Harga Siling Ayam & Telur Berkuatkuasa 1 Julai 2022 (Dikemaskini)