Georgetown Festival 2023: Tarikh & Senarai Program Bakal Diadakan

Georgetown Festival 2023 adalah merupakan sebuah festival tahunan yang diadakan di Pulau Pinang. Festival ini diadakan sebagai penghormatan kepada penetapan bandar ini sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 2008. 

Berikut dikongsikan info lebih lanjut mengenainya. 

Georgetown Festival 2023

Georgetown Festival atau singkatannya GTF telah diadakan pertama kalinya pada tahun 2010. Sepanjang 14 tahun yang lalu, GTF telah meningkatkan berjaya menarik ramai perhatian orang ramai mengenai warisan bandar sambil mewujudkan ruang dan platform untuk meningkatkan penglibatan budaya melalui seni. 

Georgetown Festival 2023: Tarikh & Senarai Program Bakal Diadakan

Sejak edisi sulungnya, GTF telah menjadi acara yang menonjol di Malaysia dan kekal sebagai saluran untuk kreatif, pengunjung festival dan pihak berkepentingan untuk terlibat dengan seni, merangsang perbincangan, hubungan dua hala, dan peningkatan kerjasama melalui seni.

BACA JUGA: 9 Pulau Di Sabah Yang Pasti Berbaloi Untuk Dilawati

Tarikh Georgetown Festival 2023

Georgetown Festival pada tahun ini adalah merupakan edisi ke-14 dan bakal diadakan selama 16 hari bermula 15 – 30 Julai 2023. 

Program Sepanjang Georgetown Festival 2023

Georgetown Festival 2023: Tarikh & Senarai Program Bakal Diadakan
Kalendar Georgetown Festival 2023

Tahun ini, GTF 2023 memasuki edisi ke-14 dan bakal menampilkan lebih 50 program dengan akses percuma kepada 70% rancangan dan acaranya. 

Festival tahun ini direka semula dan disusun sebagai festival hibrid, mengintegrasikan bentuk hiburan tradisional di tapak dengan elemen maya moden.

Antara program yang diadakan termasuk beberapa tayangan perdana dan produksi sulung, persembahan budaya asli-etnik, pemasangan digital, buku dan pelancaran permainan, acara berasaskan komuniti, dan satu siri kelas induk seni, bengkel dan forum.

Selain itu, ia juga akan menampilkan karya cemerlang artis Malaysia dan antarabangsa merentasi pelbagai disiplin dengan produksi daripada karya tradisional, kontemporari, eksperimen dan pelbagai disiplin.

Bagi merangsang perkongsian artistik global, GTF 2023 akan mengadakan persembahan dan acara yang melibatkan artis dari Malaysia Timur dan Barat serta Taiwan dan Australia.

Bukan itu sahaja,  Georgetown Festival 2023  juga bekerjasama dengan Suruhanjaya Tinggi Australia sebagai saluran untuk menghormati sambutan ulang tahun ke-50 George Town dan Adelaide sebagai bandar raya bersaudara. 

Pada acara kemuncaknya kelak, The Senses akan mempersembahkan sebuah persembahan muzik yang dijamin mengasyikkan dalam landskap alam semula jadi hutan hujan Penang Hill yang berusia 130 juta tahun.

GTF 2023 juga turut menyertakan beberapa persembahan kebudayaan etnik-tradisional untuk membantu meningkatkan keterlihatan warisan tidak ketara di Pulau Pinang. Sorotan dalam program ini adalah Panggung Semar, bhumi MATA dan The Monkey King Adventures: Love of Onibaba. 

Di samping itu, dalam mengiktiraf bahawa seni mempunyai kuasa untuk memberi inspirasi dan transformasi, GTF 2023 memperluaskan komitmennya kepada penglibatan komuniti melalui acara berorientasikan keluarga dan mesra kanak-kanak. 

Ia sekali gus kekal sebagai platform yang mengutamakan rakyat, membawa seni kepada masyarakat untuk meluaskan penyertaan untuk rakyat Pulau Pinang.

Untuk acara penutupan, George Town Festival 2023 akan ditutup dengan Light in the City pada 30 Julai di sepanjang Beach Street. Acara ini akan mempersembahkan paparan eklektik berwarna- warna, bercorak tekstur dan mempunyai naratifnya tersendiri. Memang menarik!

Kesemua program ini akan diadakan di lebih 20 lokasi di seluruh landskap bandar George Town dan Pulau Pinang.

Semak senarai program di sini; https://georgetownfestival.com/2023/programmes_/festival-calendar-2023/

Maklumat Lanjut & Pertanyaan 

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila layari laman web rasmi GTF 2023 di pautan berikut: georgetownfestival.com 

Atau, ikuti George Town Festival di  Facebook  dan  Instagram  untuk mendapatkan kemaskini terkini.

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: