in ,

Cara Download Buku Teks Digital Sekolah Rendah & Menengah KPM

ADVERTISEMENT

Cara Download Buku Teks Digital Sekolah Rendah & Menengah KPM

Setelah diumumkan bahawa anak-anak akan memulakan semester baharu pada 20 Januari 2021, ibu ayah ada yang risau tambahan pula sesetengah kawasan ditetapkan untuk mengadakan pembelajaran online dari rumah oleh kerana risiko kes yang semakin meningkat.

Baca juga: Tarikh Buka Sekolah 2021 Susulan PKP 2.0 – KPM

Untuk mengelakkan anak-anak kita ketinggalan, ibu ayah boleh memanfaatkan buku teks digital dalam tempoh PKP nanti.

Ianya percuma dan semua subjek ada! Jadi, senanglah kalau ibu ayah nak ajar anak di rumah dan rujuk silibus mereka untuk tahun ni walaupun ada yang tak boleh nak ke sekolah untuk ambil buku teks.

Di sini kami kongsikan beberapa cara download buku teks digital oleh KPM secara online.

ADVERTISEMENT

Cara Download Buku Teks Digital KPM (Semua Subjek Sekolah Rendah & Menengah)

Cara 1: Melalui eTextbookKPM

Kementerian Pendidikan (KPM) menerusi Perbadanan Kota Buku (PKB) membangunkan aplikasi ‘KPM eTextbook Reader’ bagi memudahkan murid mendapatkan buku teks sekolah secara digital.

KPM eTextbook Reader membantu murid memuat turun buku teks digital melalui penyediaan piawaian fail EPUB iaitu format fail standard terbuka untuk buku digital yang lebih ringan dan serasi dengan peranti mudah alih.

Aplikasi ini boleh didapati secara percuma melalui laman web www.textbook.moe.gov.my atau dimuat turun melalui Google Play Store atau Apple App Store dengan carian KPM eTextbook Reader.

CARA 2: Melalui Laman Web DELIMa KPM

DELIMa adalah laman web rasmi yang dioperasikan oleh KPM.

Ibu ayah boleh mendapatkan Buku Teks Digital Asas (BTDA) melalui laman web ini.

Apakah DELIMa?

DELIMa merupakan singkatan kepada Digital Educational Learning Initiative Malaysia. Ia merupakan penjenamaan semula bagi platform MOE Digital Learning yang dibangunkan oleh KPM pasca Frog VLE.

DELIMa merupakan platform tunggal yang menyediakan perkhidmatan sistem pengurusan pembelajaran serta sumber-sumber pembelajaran yang boleh digunakan oleh para pendidik dan juga murid untuk belajar secara dalam talian.

Sepertimana MOE Digital Learning (Google Classroom), DELIMa masih menggunakan platform yang sama iaitu halaman Google Sites sebagai tapak asas bagi platform ini. Oleh itu, guru dan murid boleh mengakses platform DELIMa menggunakan e-mel MOE Digital Learning (DL) yang telah dibekalkan sebelum ini.

Contoh: [email protected]

Langkahnya adalah seperti berikut:

  1. Pergi ke laman web www.moe-dl.edu.my
  2. Sila login menggunakan akaun Google yang dibekalkan oleh sekolah. (Contoh: [email protected])
  3. Klik pada Ikon MURID
  4. Klik Buku Teks Digital
  5. Pilih Subjek Buku Teks yang kita nak.
  6. Boleh preview atau download sebagai fail PDF.

Lihat panduan bergambar di bawah:

Nanti akan keluar paparan begini.

Tekan pada ikon BUKU TEKS DIGITAL.

Nanti anda akan lihat paparan begini di skrin.

Bolehlah kita buat pilihan buku teks yang mana untuk kita download.

buku teks digital

Ini contoh Buku Teks Digital Asas untuk Tahun 3.

Double click pada pilihan buku teks yang kita nak dalam senarai tu.

OK contohnya saya double click pada buku Matematik Tahun 3.

Akan keluar paparan ini.

buku teks digital

Nanti bolehlah kita terus baca buku teks tu di skrin komputer / laptop atau handphone.

buku teks digital

Boleh tekan butang download kalau nak simpan terus buku teks digital ini dalam handphone atau laptop.

Mudah kan?

Selamat mencuba!

CARA 3: Download Melalui Telegram

Kalau ibu ayah dah terlupa atau tak ada password Google anak-anak, boleh cuba cara ini.

Di sini saya sertakan link untuk ibu-ibu dapatkan buku teks tersebut.

Cara Download Buku Teks Sekolah Menengah Tingkatan 1-5

Untuk sekolah menengah, lebih mudah, ada link telegram. Ibu atau bapa hanya perlu klik channel telegram dan join untuk muat turun buku teks tersebut.

Berikut adalah link channel buku teks setiap tingkatan.

Contoh apabila anda sertai channel tersebut ada pada Gambar 1 di bawah.

Cara Download Buku Teks Sekolah Rendah Tahun 1-6

Untuk sekolah rendah, boleh klik link ini. https://drive.google.com/…/1WjJIeZFZss9jkNP…/view

Langkah akan ditunjukkan pada setiap gambar-gambar di bawah (Gambar 2-5)

Klik link Google Drive dan anda akan dapat capaian seperti ini.

Ada untuk sekolah menengah juga. Pilih mengikut tahun anak anda.

Ini contoh andai anda klik pada Tahun 5.

Kotak diatas ada untuk Pendidikan Khas, SJK Tamil, SJK Cina dan SK

buku teks digital kpm

Ini pula paparan yang ada (jika guna phone) untuk tahun 5 Sekolah Kebangsaan.

buku teks digital kpm

Andai pilihan ibu bapa English Year 5, klik pada English dan paparan ini akan keluar.

Boleh download serta save. Nak print lagi mudah.

Selesai!

Jadi, dalam tempoh PKP pun ibu ayah tak ada masalah untuk mengakses buku teks anak-anak.

Baca juga: Cara Buka Akaun SSPN Online, Semak Penyata & Buat Bayaran

Semoga sedikit sebanyak dapat membantu dalam usaha kita memastikan anak-anak tetap dapat meneruskan pembelajaran mereka.

*Sumber: Aida Earnani Aziz

CARA 4: Mobile Apps Buku Teks Digital

Kami juga ada jumpa 2 aplikasi mobile (Mobile Apps) buku teks digital KPM yang menarik dan sangat lengkap, ringan (tak beratkan handphone), serta amat mudah diakses oleh pengguna, iaitu:

  • MyKSSM – Buku Teks Digital untuk Sekolah Menengah
  • UPSR KSSR – Buku Teks Digital untuk Sekolah Rendah

Boleh download di Google Playstore secara percuma.

buku teks digital kpm

Semoga bermanfaat!

Written by badra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ini 9 Peristiwa Darurat Di Malaysia Yang Ramai Tak Tahu

tengku zafrul

BPN 2.0 Fasa Kedua: Bayaran Akan Dibuat Bermula 21 Januari 2021