in

Kreatif! Ibu Ini Cipta 37 Aktiviti Bersama Anak Yang “Fun” Sepanjang PKP

Tempoh Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) baru-baru ini membuktikan ramai antara kita sebenarnya kreatif.

Ini yang terjadi pada ibu anak satu yang juga penulis buku popular keibubapaan Puan Adlil yang mengambil inisiatif untuk hasilkan aktiviti menarik di rumah demi anak kesayangan.

Siapa tak kenal dengan nama Adlil Rajiah yang satu ketika dahulu pernah hadapi masalah anaknya Ashraf Haikal disahkan menghidap Excessive Screen Exposure oleh pakar psikiatri kanak-kanak berikutan pendedahan skrin dan gajet berlebihan.

Sejak dari situ segalanya berubah.

Dan paling menakjubkan wanita ini sudah pun berjaya menulis tiga buku bercirikan ‘parenting’ iaitu 3 Kertas 3 Krayon 3 Pensel Warna, Why So Serious Parents dan Parents Welcome To My World!

Enggan membiarkan anak bosan tanpa aktiviti dalam tempoh PKP, Puan Adlil nampaknya berjaya berkongsi aktiviti yang inspiring bagi ibu bapa yang mungkin masih ‘blur’ tak tahu apa nak buat dengan anak di rumah.

Aktiviti Bersama Anak

Jom kita lihat apa idea ibu kreatif ini berjaya cipta demi mengelakkan kebosanan yang melanda.

  1. Cari satu dinding rumah yang lapang, tampal kertas majong di seluruh permukaan dinding, dan bagi anak conteng sepuas-puasnya guna krayon, marker, pensel warna. Jangan lupa untuk tukar kertas bila dah penuh diconteng.
  2. Cari cawan atau mug yang plain, dan beri anak lukis atas mug tu menggunakan permanent marker. Saya ada banyak mug besar warna putih yang saya bagi Haikal lukis dan deco. Dan setiap pagi, saya akan buat kopi dalam mug yang Haikal dah lukis. Walaupun kadang-kadang entah apa-apa yang dia lukis. Tapi sebab saya tahu ini adalah salah satu cara paling mudah untuk saya bina self-esteem dia, so why not? Dan Haikal lebih pandai menghargai, bila nampak saya hargai hasil tangan dia. What we appreciate, appreciates. Kan?
  3. Ada banyak T-shirt plain? Haa apa lagi? Ajak la anak lukis atas Tshirt tu! Untuk lebih fun, make it this way: Minta anak lukis atas Tshirt kita, dan kita lukis atas Tshirt anak. Selesai lukis, bagi kering, dan sama-sama pakai.
  4. Lukis dan warna sama-sama atas plain blanket atau pillow case. Ya saya tahu, by this time, mesti korang rasa macam, DAH KENAPA SEMUA BENDA NAK KENA CONTENG NI? Macam yang saya cakap tadi, pilih la mana-mana yang kau suka. Tak perlu pun conteng semua benda. Tapi kalau saya, buat je. Sebab, why not?
  5. Buat cupcake dan ajak anak deco toppings sama-sama. Kalau malas nak bake sendiri, beli je cupcake plain yang dah siap, then ajak anak deco toppings je. Settle. Cupcake boleh simpan dalam peti. Boleh buat breakfast keesokan harinya.
  6. Buat pizza dengan toppings yang berbeza-beza. Beli je doh pizza instant tu. Takpun, guna roti keping je. Then hias dengan sos tomato atau sos bolognese, then tambah la sosej and cheese. Bakar. Settle.
  7. Buat cookies pelbagai bentuk. Beli cookie mix yang instant tu. Pastu bentukkan guna cookie cutter. Takpun bentukkan sendiri guna tangan. Boleh buat bentuk alphabets dan numbers. Sambil buat cookies, sambil kenal huruf dan nombor. Agitcheww.
  8. Buat aiskrim Malaysia. Yang ni tak payah ajar kot. Tapi buat lah yang unik sikit. Takde lah balik-balik aiskrim milo je . Cuba la buat Ribena laici ke, bandung cincau ke, air kathira ke. Pergh air bazar Ramadan terus hahah.
  9. Ajak anak basuh kereta, atau basuh motor, atau basuh basikal. Motif utama bukan nak membasuh sangat. Tapi nak main air dengan anak. Sebab do you know that water play sebenarnya boleh boost good emotions dan self-esteem anak juga? Yass! Takpun, kalau tak nak basuh kereta, basuh je bilik air! Life skill tuu.
  10. Ajak anak spring clean almari baju atau almari mainan dia. Sorting sama-sama, mana yang dia masih pakai, dan mana yang tak. Yang dah tak pakai, boleh buang atau bagi orang lain yang mungkin memerlukan. Boleh ajar anak sense of giving di situ.
  11. Role playing. Mak bapak berlakon jadi anak, anak berlakon jadi mak bapak. Switch role. Kat sini kau akan lihat betapa terer nya anak berlakon jadi kau. Baru tahu betapa hodohnya bahasa dan perangai kita bila marah anak.
  12. Ajak anak buat simple exercise yang tak perlukan apa-apa equipment. Pasang instrumental muzik rancak, then buat la apa-apa movement yang senang anak nak ikut. Benda yang paling kita taknak berlaku masa PKP ni ialah badan yang TAK BERGERAK. Sebab inactive body leads to inactive brain. So kena paksa badan bergerak. As your body moves, your brain grooves!
  13. Introduce anak dengan permainan tradisional. Contoh: congkak, ceper, batu Seremban, etc. Dulu saya tak pernah terfikir nak introduce Haikal dengan permainan tradisional. Sebab bagi saya, permainan tu semua bukan zaman dia. Tapi masa balik kampung beberapa bulan lepas, mak saya ajar Haikal main congkak, dan adik-adik saya ajar haikal main ceper. And surprisingly, HAIKAL SANGAT SUKA. Dan sampai sekarang congkak dan ceper dah jadi aktiviti harian dia.
  14. Main teng-teng. Haa kalau rumah ada tiles yang petak2 besar tu, senang lah. Guna masking tape berwarna untuk tanda kotak yang nak digunakan. Teng teng is a good game untuk latih anak imbangkan badan.
  15. Main khemah2 guna kerusi, cadar, selimut, dan sebagainya. Takut rumah bersepah? Takpe, bersepah sampai 14 April je . Chill, parents. Fokus bina hubungan dengan anak sekejap. Lepas ni boleh fokus kemas rumah balik.
  16. Stamping Art. Bentang kertas majong besar2 kat lantai dan sediakan 2-3 warna watercolour. Kemudian, buat stamping guna batang sawi, batang celery, bendi, corak daun, sweet pepper, lemon, etc.
  17. Make socks puppets. Ambik sepasang stokin plain, tampal googly eyes atau 2 biji butang pada hujung stoking, lukis corak-corak sikit, masukkan tangan dan jadilah puppet.
  18. Untuk anak yang dah besar sikit, maybe boleh ajak buat Vision Board. Minta anak imagine pencapaian atau impian dia 3 tahun dari sekarang. Minta anak lukiskan semua imaginasi dia pada sekeping kertas, dan jangan lupa letak tajuk “Impian saya pada tahun 2023”. Atau kalau tak reti lukis, boleh ajak anak google gambar-gambar yang berkaitan dengan impian dia. Contohnya, gambar basikal idaman, gambar tempat percutian idaman, gambar birthday cake idaman, gambar mainan idaman, apa saje. Dan bantu anak susun strategi macam mana dia nak capai semua tu. Contohnya, kena belajar berapa jam sehari, jaga solat setiap hari, simpan duit berapa ringgit setiap hari, etc. Latih anak untuk BERANI BERIMPIAN DAN BERANI SAHUT CABARAN!
  19. Tengok balik gambar2 anak masa baby dan ceritakan pada anak the story behind every picture. Pergh to be honest, this is my most favourite thing to do with Haikal. Bila anak tengok gambar2 dia masa baby, dia akan faham hidup ni adalah satu proses, dan setiap hari kita grow jadi orang yang lebih berkebolehan dan lebih bermanfaat.
  20. Build an “I can” box. Cari satu kotak tisu lama, deko sikit kotak tu kalau rajin, then setiap hari minta anak senaraikan 3 PERKARA YANG DIA BOLEH BUAT PADA HARI TU. Contohnya: Today, I can wash my own plate. I can make my own bed. I can tie my shoes. Kalau anak belum pandai menulis, parents boleh tolong tuliskan. Then masukkan nota tu dalam kotak tisu tadi. Bila2 anak rasa gagal atau tak yakin diri, tengok balik semua “I can” yang dia tulis sebelum ni. Manusia ni mudah rasa down atau rasa gagal bila dia lupa apa yang dia pernah capai sebelum ni.
  21. Make a feelings chart. Ambil sekeping kertas, lukis beberapa ekspresi wajah yang menunjukkan emosi berbeza. Contohnya, muka sedih , muka marah , muka gembira , muka excited , muka terkejut , muka kecewa , etc. Then setiap malam sebelum tidur, tanya anak how does he/she feels today. And why. Maybe ibu bapa boleh mulakan dulu. Kongsikan perasaan anda dengan anak, dan explain. Contohnya, tunjuk kat gambar muka gembira, then explain “Mama gembira sebab papa belanja mama KFC tadi.” Then next, tunjuk pulak muka terkejut, then explain, “Mama terkejut sebab first time dengar Haikal kentut masa solat tadi.” Hahah. Then, anak punya turn pulak untuk share emosi dia. Ingat, anak yang kenal emosi, akan eventually pandai kawal emosi.
  22. Listen to your child’s favorite song. Pick 1-2 lagu kegemaran anak, cuba hafal lirik dia. Dan ajak anak sing out loud dan menari bersama-sama.
  23. Berlakon. Anak berlakon jadi peniaga kedai makan, kita jadi pelanggan. So anak kena ambik order, siapkan order, hidang, letak harga, dan kita bayar. Order yg simple2 dah la. Roti peanut butter ke, biskut ke, air kosong ke. Jangan kau order siakap stim pulak. Then esoknya tukar suasana, anak berniaga kedai runcit pulak. Keluarkan la kejap segala stok sardine, susu pekat, kicap, maggi dalam almari tu. Sambil main, boleh ajar anak kira duit, operasi matematik tambah tolak, cara layan pelanggan, etc.
  24. Buat greeting card. Beli beberapa keping kertas berwarna, dan ajak anak tulis atau lukis sesuatu untuk atok, nenek, dan sepupu2 dia. Mungkin boleh hias guna lace, beads, butang juga. Bila dah siap, boleh terus pos. Zaman semua orang berhubung guna whatsapp ni, bila dapat physical greeting card camni, confirm riuh sekampung hahah.
  25. Kalau ada sesiapa yang bakal sambut birthday bulan April, contohnya birthday atok ke birthday nenek ke, boleh ajak anak buat wrapping paper sendiri untuk balut hadiah birthday tu. Bagi anak lukis dan tulis apa saje sampai penuh satu kertas majong, then balut hadiah guna kertas tu, then pos! Confirm, riuh lagi sekampung.
  26. Main cikgu2. Anak jadi cikgu, mak bapak jadi murid. Tak payah whiteboard bagai. Tampal je kertas majong kat dinding. Cikgu berdiri sambil pegang pembaris, murid2 duduk bersila sambil buat muka takut-takut hahah. Beri kebebasan kepada anak untuk pilih topik yg nak diajar. Percayalah, kau akan terkejut betapa banyaknya benda baru yg kau belajar lepas tu. Tetiba rasa tak percaya anak yg baru 4 tahun, dah tahu urchin itu landak laut. Kau yang umur 40 pun baru tahu.
  27. Finger painting guna kaki. Bentang kertas majong atau surat khabar lama besar-besar atas lantai, bancuh beberapa warna water colour dalam tray, then try finger painting guna kaki. This is fun weh! Tips: Buat kat car porch atau berhampiran bilik air, supaya senang nak cuci later.
  28. Buat jigsaw puzzle sendiri. Print beberapa gambar keluarga atas kertas keras. Then potong gambar tu kepada 6-9 bahagian. Then suruh lah anak sambungkan macam main puzzle biasa. Nak lagi mencabar, potong gambar tu dalam bentuk random. Maksudnya bukan potong petak2. Tapi potong main bantai. Haa..habis PKP pun belum tentu settle puzzle tu .
  29. Make your own cookbook. Ajak anak senaraikan makanan favourite dia, then google resepi setiap makanan tu, dan tulis dalam 1 buku. Boleh tulis macam biasa, atau lukis bahan-bahan dan langkah-langkahnya. Then, ajak anak masak ikut resepi tu sama-sama. Activity yang melibatkan sequence atau langkah demi langkah (seperti memasak) sangat membantu dalam membina fokus anak.
  30. Setiap malam, tanya anak apa 3 perkara yang buat dia gembira hari ni. And share yours too! Dalam keadaan sekarang ni, sangat penting untuk kita latih anak dan diri sendiri untuk fokus perkara yang best, dan bukan perkara yang tak best!
  31. Main teka binatang. Buat bunyi atau pergerakan tertentu, dan minta anak teka apakah binatang yang sedang dilakonkan. Boleh buat bunyi harimau, gaya itik berjalan, gaya ular, bunyi anjing – apa sahaja.
  32. Buat banana split. Beli pisang, aiskrim, nuts, choc chips, choc rice atau apa saje untuk toppings. Balik rumah, ajak anak buat sama2, deko2 topping, pastu layan ramai2 sambil membincangkan isu Covid19 yg sedang melanda. Pergh!
  33. Main sambung perkataan. Contoh: Saya, ya apa? Yaman, man apa? Mana, na apa? Nanas, nas apa? Nasi, si apa? Siamang, mang apa? Mangkuk, kuk apa? Kuku, ku apa? Haa tengok, main sorang pun boleh.
  34. Game 5 seconds rule. Ok yang ni best. Cara main dia senang je. Setiap orang kena namakan 3 benda yang diminta, dalam masa 5 saat. Contohnya, “Namakan 3 benda yang berwarna pink.” Atau “Namakan 3 benda yang berbentuk bulat.” Atau “Namakan 3 benda yang kita tak boleh makan.” Apa sahaja! Dan bila kena jawab dengan cepat (within 5 secs), jawapan yang keluar dari mulut random gila dan tah pape.
  35. Board game. This one is evergreen kot. I guess semua rumah kena ada at least one board game. Tak kisah la dam ular ke, chess ke, saidina ke, scrabble ke. This is the simplest way untuk buat aktiviti berkumpulan yang setempat, dan boleh main sambil baring.
  36. Lego. Yang ni nak kena explain ke? Semua anak mesti ada mainan building blocks kat rumah kan? Paling common Lego. Sangat berguna di kala anak2 tak boleh keluar rumah. To make it feels different everyday, beri tema berlainan setiap hari. Contohnya, hari ni tema kedai makan. So bina lah kedai makan guna Lego tu. Esoknya, tema kapal angkasa pulak. So buat lah kapal angkasa dengan tempat launching dia sekali. Lusa, tema bengkel kereta, dan sebagainya. Paksa diri untuk kreatif berfikir. Jangan anak cakap bosan, kau pun tumpang bosan sekali.
  37. Ok ni last pilihan yang korang ada, kalau rasa semua 36 aktiviti tadi menyusahkan. Download je PDF Haikal’s Game Book yang ada 60 mukasurat untuk setiap game. Hanya perlu download dan print, dan buatlah sampai lebam. Boleh dapatkan kat sini: https://www.sogeliga.com/printables
    .

Haaa tu dia… bukan main banyak lagi idea yang Puan Adlil suggest untuk parents di luar sana. Semoga lepas ni tak ada lagi rasa lost atau stuck bila nak beraktiviti di rumah. Pilih je mana yang best. Paling best buat je semua.

KREDIT: Facebook Adlil Rajiah


What do you think?

Written by madam b

Sharing is something. That something is amazing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rider aeon malaysia

Wow! Mohon Kerja Sebagai Rider AEON Malaysia Dapat Free Motosikal

Rak Buku

Cari Rak Buku Pun Salah Ke? 10 Nasihat Dari Mufti Pulau Pinang