in ,

Lelaki Ini Kongsikan Cara Kiraan Kos Permohonan Ubah Suai Rumah Ke Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

ADVERTISEMENT

Memang tidak dinafikan kebanyakan orang renovate rumah adalah untuk nampak lebih luas, besar dan cantik. Terutamanya dibahagian dapur, memang idaman setiap para wanita yang ingin kan ruangan yang besar dan luas di bahgian ini.

Tetapi tahukah anda, sebenarnya untuk mengubah suai struktur bagunan daripada kecil ke ruang yang lebih luas sebenarnya perlukan permohonan.

Walaupun itu rumah kita sendiri dan sepatutnya tidak perlu minta izin sesiapa pun untuk mengubah suai rumah kita. Tetapi hakikatnya, jika hendak mengubah suai bangunan anda perlu membuat permohonan ubah suai bagunan ke Pihak Berkuasa Tempatan.

Ini kerana untuk memastikan struktur bagunan itu selamat dan bernilai dimasa hadapan. Hal ini mungkin ada segelintir orang tidak tahu, oleh itu seorang arkitek yang dikenali sebagai Ahmadkhairul Sabirin telah berkongsi info berkenaan kos yang perlu dibayar kepada pihak-pihak tertentu sebelum lakukan ubah suai rumah.

ADVERTISEMENT

“BERAPA KOS PERMOHONAN UBAH SUAI RUMAH KE PBT?”

Kita ambil senario katalah arkitek dah siapkan pelan dan tinggal nak submit ke kaunter PBT untuk luluskan pelan renovation, berapa duit kita kena ready. Sebelum tu, kenapa mesti bayar ke PBT?

Ini memang dah termaktub dalam kitab paling ulung di kalangan arkitek iaitu Uniform Building By Laws 1984 (UBBL), any alteration on existing building perlu dibayar ke majlis dengan rate sekian-sekian. Boleh tengok dalam buku tu di Jadual Ke 5.

May be an image of text

Kalau tak nak buka buku, jangan risau, dalam borang submission ke PBT pun majlis dah tulis siap-siap. Umumnya fee ke PBT berkait rapat dengan jumlah area tambahan dalam square meter. Dia tak pakai square feet.

Contoh rumah Pak Jabit ni nak tambah belakang rumah dia pasal tempat tu tempat ternak hantu, lebih baik dia besarkan dapur. Walaupun berhantu, at least dapur dia besar, isteri pun gembira. Abi Hurairah dan Sofi pun boleh lepak ngopi.

Walaupun asal dari kampung, Pak Jabit tahu kena hire arkitek. Arkitek dah buat kira-kira, luas kawasan tambahan ialah 212 sqf = 19.7 sqm. Adalah sikit dinding berubah dalam tu, maknanya ada pertambahan struktur kekal dan perubahan layout dalaman. Lepas tu dia nak buat pagar batu juga belakang. Ok faham?

May be an image of text that says 'Cadangan: Nak tambah dinding ke seluruh kawasan tepi dan belakang dapur. Jom kira luas dahulu. 2m 3.85m 2m 6m Belakang Lorong (2x6)+ (2×3.85)= (12)+ (7.7)= 19.7meter per segi (212 kps) TUKANG T.A.H.i. APA'

So kira-kira dia begini :19.7 sqm x 7 = RM 70 (tambahan kekal tingkat bawah)
RM 18 (perubahan layout dalaman)
RM 4 (tambahan pagar belakang)

Total = RM 92* boleh rujuk gambar untuk lebih clear kiraan.

May be an image of text that says 'Alteration oexisting buildings. For plans submitted approval alterations paragraph shall m/s 109 existing buildings, building are generally spreau computed building excluded not building. payable shall building excluded from areas TA evation which fee existing building involve (where levation alteration under alterations alterations frontage following addition the street elevation RM18.00 rooms into smaller rooms, the such shall RM25.0 building Ûye ubmission smaller room cubicle. m/s 108 for FEES FIRST SCHEDULE 2(1).1 /s108 108 PERMITS, ETC. exclusively worship, buildings. charitab every every nopen square subject to minimum'
May be an image of text

So Fee Proses Pelan ialah RM 92 saja. Tu ja?

Belum habis lagi. Ada lagi fee tambahan :

i) Wang cagaran pelan
ii) Wang permit letak barang binaani
ii) Khidmat tong roro
*ikut majlis juga ya, lain tempat rate boleh berbeza

i)Wang Cagaran PelanIni nama lain deposit lah.

Majlis pegang duit ni supaya kita tak buat lain dari yang kita submit. Boleh dapat balik jangan risau. Rate bergantung pada majlis juga.

Ada yang bermula hingga RM 500. Aku kena RM 2000 waktu reno runah klien dalam 3000 sqft.ii) Wang permit letak barang binaanKadang barang binaan letak luar rumah, itu biasa dan itu pun bukan kawasan kita dah. Jadi ada permit untuk itu juga. Tak mahal. Around RM 200-RM 300.

iii) Tong roroEh ni kita kena bayar majlis juga ka?? Ya. Kena. Sekarang sudah lain. Ikut lah berapa kali kita nak pakai, boleh contact vendor dia. RM 230 sekali aku pernah kena. Kalau 4 kali, hah kali lah 4.

Summary ( anggaran ) kos permohonan ubahsuai :

i) Fee proses pelan = RM 92
ii) Cagaran = RM 500 ( Dapat balik )
iii) Permit letak barang = RM 200
iv) Tong roro = RM 230 x 2 = RM 460

Total = RM 1252 fee ke majlis.
Tak mahal kan? Ok lah tu. Haha.

Semua ni kena bayar di kaunter selepas officer dah check pelan dah ready untuk dibawa ke atas untuk proses kelulusan. Kalau ada pembetulan lagi dia akan inform ke arkitek suruh repair kelulusan.

Bayangkan pula kalau tak submit, 10 atau 20x ganda fee proses pelan (ikut majlis),
RM92 x 10 = RM 920 denda saja. (berdasarkan fee proses pelan)

Ini kalau area rumah besar tu saja, kalau tambah area 3 bilik besarnya, siap dapur dan ruang tamu tepi, tak ke mahal dendanya. Dah lah kena denda, kena submit balik pula tu.

Nak reno lebih baik ikut jalan yang betul. Patuh undang-undang. Lebih berkat kerja tu.

*sekali lagi nak cerita ini anggaran sahaja ya. Boleh contact majlis dan minta checklist submission renovation rumah. Dalam tu biasa ada jadual kira fee sekali.

Ini cara kiraan mudah. Kalau tambah toilet,kolam,dan lain-lain ada juga cara kiraan lain. Boleh tanya lebih lanjut di PBT berdekatan.

Fee professional, kita akan kupas lain pula ya.
Harap membantu!

Kredit: Ar. Ahmadkhairul Sabirin

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oppo Lancarkan Smart TV K9 Bersaiz 75″

Pendapatan Isi Rumah Malaysia Dianggarkan Cecah RM10,000 Sebulan, Pada Tahun 2025