5 Tempat Di Malaysia Yang Diiktiraf UNESCO Sebagai Warisan Dunia

UNESCO ada sebuah agensi UN yang dibangunkan untuk mempromosikan kedamaian dan mengiktiraf tinggalan sejarah, budaya dan sains untuk pendidikan di seluruh dunia.

Setiap negara mempunyai sejarahnya yang tersendiri termasuklah Malaysia. Tahukah anda, Malaysia mempunyai 3 lokasi yang mendapat pengiktirafan UNESCO sebagai warisan dunia. 3 lokasi terbabit adalah seperti di bawah:

1 – Melaka

Melaka merupakan bandar bersejarah di Selat Melaka yang telah berkembang selama 500 tahun sebagai pusat perdagangan antarabangsa. Ini membuatkan Melaka menjadi tempat pertukaran budaya antara Timur dan Barat.

Pengaruh Asia dan Eropah telah memberi kesan kepada pembangunan bandar-bandar warisan dengan pengaruh kepelbagaian budaya antara bangunan, gereja, dataran, kubu pemerintahannya, pelbagai festival ibadah dan keagamaan, tarian, kostum, seni dan muzik, makanan, dan kehidupan seharian.

Melaka menunjukkan tahap awal sejarah ini yang berasal dari kesultanan Melayu abad ke-15 dan ketika zaman penjajahan Portugis dan Belanda bermula pada awal abad ke-16.

2 – George Town

George Town pula mewakili era Inggeris dari akhir abad ke-18. Keunikan geografinya yang strategik menjadikan George Town menjadi pusat perniagaan ketika zaman dahulu lagi membuatkan minat Inggeris untuk menjadikan George Town sebagai milik mereka.

Setelah memerintah George Town sepenuhnya, British menjadikan George Town sebagai pelabuhan percuma sehingga membolehkan pedagang berniaga tanpa perlu membayar sebarang bentuk cukai atau duti.

George Town di bawah pemerintahan British dan menjadi laluan dagangan dari China dan India telah memberi banyak pengaruh kepada senibina bangunan dan budaya. Ini boleh dilihat di jalan-jalan di dalam bandar George Town yang banyak dipenuhi rumah-rumah zaman kolonial kuno, rumah klan, banyak sekolah, kuil-kuil hiasan dan daerah Little India.

3 – Taman Negara Kinabalu Sabah

Taman Negara Kinabalu di Negeri Sabah di hujung utara pulau Borneo, juga salah satu daripada kawasan yang diwartakan sebagai warisan dunia UNESCO.

Terletaknya Gunung Kinabalu (4.095 m) sebagai gunung tertinggi di Asia Tenggara, Kinabalu ditetapkan sebagai Pusat Kepelbagaian Tumbuhan untuk Asia Tenggara dan sangat kaya dengan spesies dengan contoh flora dari Himalaya, China, Australia, Malaysia, serta flora pan-tropika.

Selain cuacanya yang sejuk dan dingin, keindahan Gunung Kinabalu menjadikannya tarikan ramai pendaki dari dalam dan luar negara datang untuk menawan puncaknya.

4 – Lembah Lenggong

Dianggap sebagai salah satu laman web arkeologi paling berharga di Semenanjung Malaysia di mana salah satu tulang manusia tertua iaitu Orang Perak atau Perak Man pernah dijumpai. Tulang rangka Perak Man telah dijumpai pada 1991 di dalam Gua Gunung Runtuh terletak di Bukit Kepala Gajah, di Lembah Lenggong, Hulu Perak.

Selain itu, ahli arkeologi juga telah menemui manusia prasejarah kekal dengan sejarah lebih dari 180 juta tahun. Ini adalah salah satu yang terbesar catatan manusia prasejarah di benua.

Setelah penemuan tulang di Perak, pihak berkuasa telah membina Muzium Lembah Lenggong di mana pengunjung boleh mempunyai pemahaman yang lebih mendalam mengenai latar belakang muzium sejarah.

5 – Gunung Mulu National Park

Taman Negara Gunung Mulu adalah taman nasional di Miri, Sarawak, Malaysia. Taman ini terkenal dengan gua-gua, kawasan karst tropika yang paling banyak dikaji di dunia dan ekspedisi yang dibuat untuk kajian hutan-hujan di sekitarnya antaranya ialah Ekspedisi Royal Geographical Society pada tahun 1977-1978, Ekspedisi terbabit menyaksikan lebih dari 100 saintis di lapangan selama 15 bulan. Ini memulakan siri lebih dari 20 ekspedisi yang kini dinamakan Mulu Caves Project.

Di taman ini terletaknya Gunung Mulu dengan puncak batu pasir setinggi 2.377 m. Sekurang-kurangnya 295 km gua memberikan pemandangan yang menakjubkan dan merupakan rumah bagi berjuta-juta burung walit gua dan kelawar serta mengandungi tujuh belas zon tumbuh-tumbuhan, menunjukkan sekitar 3.500 spesies tumbuhan vaskular.

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: