in

Status MySejahtera Kuning Tak Boleh Masuk Kedai? Ini Cara Tukar Ke Biru

ADVERTISEMENT

Eh, tiba-tiba status MySejahtera bertukar kuning. Kenapa ya? Apa nak buat ni? Tak boleh masuk kedai atau premis awam ke?

Tentu ada antara kita yang pernah mengalami masalah ini di MySejahtera.

Mungkin juga ada yang dah habis tempoh kuarantin yang ditetapkan dan tidak bergejala, tapi status tetap juga berisiko. Jadi apa nak buat?

Jangan panik…! Di sini kami kongsikan apa maksud status kuning MySejahtera dan apa yang perlu dilakukan jika anda tak pernah ke mana-mana pun sebenarnya.

Apakah Maksud Status Kuning MySejahtera?

Status kuning MySejahtera bermaksud anda dikesan sebagai Kontak Kasual berdasarkan masa dan tempat MySejahtera Check-in.

ADVERTISEMENT

Ia boleh terjadi disebabkan sistem mengesan kita (berkemungkinan) ada kontak dengan kes Covid-19 melalui ‘check-in’ kita di tempat-tempat tertentu.

Jangan risau, kontak kasual bukanlah seperti kontak rapat.

Jadi sebagai Kontak Kasual apa yang perlu dibuat?

  • Status Kontak Kasual akan berada dalam sistem selama 10 hari. Boleh keluar seperti biasa tak perlu lakukan swab test RTK/PCR.
  • Sesetengah kedai / premis juga masih menerima mereka yang mempunyai status kuning ini.
  • Tidak perlu kuarantin, boleh bekerja seperti biasa.
  • Dibenarkan hadir ke PPV untuk vaksinasi.
  • Update setiap hari penilaian keadaan diri di bahagian ‘Perlu Dilakukan’/ Things To Do’ untuk tempoh 10 hari.
  • Tak perlu lakukan ujian C19, kecuali apabila sudah mula bergejala.
  • Teruskan memantau keadaan diri untuk tempoh 14 hari.Status MySejahtera akan kembali kepada asal selepas 10 hari.

Tapi, mungkin ada antara kita yang tak pernah ke mana-mana, atau terlupa check-out beberapa hari hingga ia mungkin menyebabkan anda dikesan sebagai kontak kasual.

Di sini kami kongsikan cara nak tukarkan semula status kuning MySejahtera kepada biru melalui reassessment di MySejahtera Helpdesk.

status kuning mysejahtera

Langkah ini ditunjukkan oleh Nourra Khan melalui Facebook, di mana beliau berjaya mengembalikan status biru setelah 2 hari mendapat status kuning (Kontak Kasual) di MySejahtera.

Cara Tukar Status Kuning MySejahtera Kepada Biru

Inilah status kuning yang tiba-tiba muncul pada 21 September.

Kalau diikutkan kita memang kena jawab soalan assessment selama 10 hari apabila status kita jadi kuning.

Padahal kita jadi kuning sebab kita ada pergi ke lokasi si positif pada hari yang sama positif yang dilaporkan ada pergi ke lokasi tersebut.

Jika anda tidak bergelaja atau merasakan anda mendapat status ini disebabkan kesilapan dan ingin membuat reassessment, boleh rujuk langkah di bawah.

status kuning mysejahtera

LANGKAH 1

Pergi Ke Helpdesk MySejahtera

Pergi ke bahagian Helpdesk dan klik START.

Ada dekat ikon warna coklat di atas tu.

Status mysejahtera kuning

LANGKAH 2

Klik pada huruf K – I have questions about my risk category / health assessment.

LANGKAH 3

Klik A- I would like to redo my assessment

Status mysejahtera kuning

LANGKAH 4

Seterusnya pilih A- My health assessment (maksudnya untuk diri anda)

Kalau tanggungan anda yang dilabel sebagai kontak kasual, baru tekan untuk tanggungan dan sebagainya.

Status mysejahtera kuning

LANGKAH 5

Pilih B – To redo your health assessment

Status mysejahtera kuning

LANGKAH 6

Nyatakan sebab kenapa anda nak buat semula assessment ini. Bagilah alasan yang munasabah, contohnya anda

Status mysejahtera kuning

LANGKAH 7

Akhir sekali isikan maklumat anda beserta e-mel yang didaftarkan dengan MySejahtera.

Pastikan e-mail yang betul ya sebab sebarang maklumbalas nanti akan diberikan melalui e-mail tersebut.

Status mysejahtera kuning

Selesai tu tekan SUBMIT.

Harap bersabar ya.

Status mysejahtera kuning

Ni saya buat pagi, malam tu dah biru.

Status mysejahtera kuning

Ini latest malam 23 September terus dah bertukar jadi biru.

Semoga membantu anda yang ada masalah pada status masing-masing.

SELAMAT MENCUBA

*Sumber: Nourra Khan

Written by badra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Status MySejahtera Bertukar Merah / Kuning Hari Ini Atas Masalah Teknikal

bantuan awal persekolahan zakat pulau pinang

Permohonan Bantuan Awal Persekolahan 2022 Zakat Pulau Pinang