in ,

Resepi Piza Homemade. Lebih Sedap Dan Puas Hati!

ADVERTISEMENT

Kebanyakan piza yang dijual di restoran-restoran segera ini, kadang kala tidak memenuhi citarasa sendiri.

Ada sesetengah piza segara ini doh nya terlalu tebal.

ADVERTISEMENT

Ada juga topping piza itu terlalu sedikit, tidak padan dengan doh yang tebal itu.

Tetapi berbeza pula dengan piza homemade ini, kita boleh isi berapa banyak saja topping yang diingini dan juga boleh bentukkan ketebalan doh mengikut citarasa sendiri.

Oleh itu, kami ingin kongsikan kepada anda resepi Piza Homemade yang boleh anda ikuti dan buat di rumah.

Resepi Piza Homemade

Resepi Piza Homemade

0 from 0 votes

Bahan-Bahan
doh piza

  • 1 kg Tepung gandum (Cap Kuda Warna Biru)

  • 100 g Marjerin/Butter

  • 80 g Gula

  • 3 sudu teh Yeast (mauripan)

  • 2 sudu teh Garam

  • 2 sudu teh Pelembut Doh/ Dough Softener

  • 520 ml Air

  • BAHAN-BAHAN TOPPING:
  • Nanas

  • Tomato

  • Bawang holland

  • Mushroom

  • Capsicum merah, hijau, kuning

  • Cheddar cheese

  • Mozarela cheese

  • Boleh guna sosej, crab stick, isi ayam tuna dan macam-macam ikut citarasa masing-masing

cara-cara

  • Masukan semua bahan-bahan kecuali air, gaul-gaul hingga sebati .Guna tangan
    atau guna mesin pemutar.
  • Selepas itu masukan air sedikit demi sedikit.
  • Gaul-gaul sehingga menjadi doh.
  • Rehatkan doh selama 25 minit hingga 30 minit.
  • Tunggu doh naik 2x ganda. Potong kan doh dan bentukan bulat-bulat mengikut besar pan anda.
  • Ulikan doh untuk keluarkan angin dalam doh.
  • Leperkan atas pan kemudian cucukkan doh dengan menggunakan
    garfu dan sapukan pati tomato atau sos tomato dan bolehlah letakkan topping.
  • Rehatkan doh sekejap selama 10minit.
  • Bakar di dalam oven dengan suhu 170cc selama 30 minit menggunakan api atas bawah.

Notes

  • Bakar mengikut oven tersendiri.
  • Pastikan letak marjerin di atas pan supaya tidak melekat.
  • Jika anda mahu bakar doh kosong dulu pun boleh.
  • Doh kosong boleh diguna bila-bila masa sahaja.
  • Doh boleh disimpan di peti sejuk beku.
  • Bila mahu menggunkan doh kosong tadi bolehlah disapukan sos tomato.
  • Dan topping bakar selama 15 minit atau lebih.

Jom cuba Resepi Sup Ayam Ala Thai. Pedas, Masin, Masam Dalam Satu Rasa!

Kredit: Chef Hafiz Zam

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ini Senarai 43 Telefon Pintar Tidak Boleh Mengakses WhatsApp Bermula 1 Nov

Cara DIY Cup Holder & Tempat Simpan Baju Hujan Untuk Motosikal