in

Resepi Pavlova Dan Sos Buah Naga. Manis Sos, Rangup Dan Berkrim!

ADVERTISEMENT

Pavlova merupakan manisan yang popular berasaskan meringue yang mempunyai tekstur berkerak yang rangup dan isi dalamnya pula lembut ringan.

Manisan Pavlova ini berasal dari negara barat, dan telah menjadi kegemaran oleh rakyat Malaysia.

ADVERTISEMENT

Biasanya, Pavlova ditaburi dengan buah-buahan seperti strawberry, kiwi dan berry serta diliputi dengan krim putar.

Tetapi untuk Pavlova kali ini, kami ingin kongsikan kepada anda resepi Pavlova Dan Sos Buah Naga.

Resepi Pavlova Dan Sos Buah Naga.

Resepi Pavlova Dan Sos Buah Naga.

0 from 0 votes

Bahan-Bahan
pAVLOVA:

  • Secukupnya Fresh Cream

  • 4 biji putih telur

  • 220 g gula kaster

  • 2sb tepung jagung

  • 1 st cuka

  • SOS BUAH NAGA:
  • ¼ biji buah naga

  • 4 sudu gula perang (ikut citarasa)

  • ½ cawan air

  • 1 sudu tepung jagung

cara-cara

  • Putar telur sehingga berbuih.
  • Masukkan gula sikit demi sedikit.
  • Putar dan guna kelajuan yang paling laju sehingga soft peak atau bertanduk.
  • Masukkan cuka dan tepung jagung.
  • Kaup balik menggunakan spatula sehingga sebati.
  • Panaskan oven dalam suhu 150°.
  • Kemudian turunkan suhu 120° atau 130° dan bakar pavlova selama 1 jam.
  • Untuk Fresh Cream putar hingga kental.
  • Untuk buat sos nya pula, kisarkan buah naga dengan air.
  • Kemudian masukkan semua bahan-bahan sos dan masak sehingga pekat.

Jom cuba Resepi Bihun Goreng 12 Sudu Gula Viral. Hanya Guna Udang Kering Saja!

Kredit: Hamidah Ibrahum MidMie

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Harga Borong & Runcit Kit Ujian Kendiri (RTK COVID 19) – KPDNHEP

Resepi Air Buah Naga Viral. Koktail Buah Campur Yang Sedap!