in ,

Resepi Laksam. Rahsia Kuah Pekat, Sedap Dan Lemak Berkrim!

ADVERTISEMENT

Laksam adalah salah satu makanan yang berasal daripada pantai timur iaitu Kelantan.

Tepung laksam diperbuat daripada bancuhan 2 jenis tepung.

ADVERTISEMENT

Untuk menghasilkan laksam ini tidak lah rumit, cuma perlukan ketelitian dalam menghasilkan nya supaya laksam tersebut tidak terkoyak dan melekat.

Keenakan laksam ini pula terletak pada kuah yang pekat dan sambal belacannya.

Disini kami kongsikan kepada anda resepi Laksam yang enak lengkap bersama sambal belacan.

Resepi Laksam.Rahsia Kuah Pekat, Sedap Dan Lemak Berkrim!

Resepi Laksam.Rahsia Kuah Pekat, Sedap Dan Lemak Berkrim!

0 from 0 votes

Bahan-Bahan
Tepung laksam

  • 1 bungkus (500gm) tepung beras (Cap 3 gajah)

  • 1 cawan tepung gandum

  • 500 ml air panas menggelegak

  • 1300 ml air biasa

  • KUAH LAKSAM:
  • 1 kg ikan selayang

  • 5 ulas bawang meroh

  • 1 inci halia

  • Lada hitam

  • 1 keping asam gelugur

  • 1 sudu kecil halba

  • Garam secukupnya

  • Santan secukupnya

  • SAMBAL BELACAN:
  • Lada besar

  • Cili kering

  • Belacan

  • Jus limau nipis

  • Cuka

  • Nisan atau Gula Melaka.

  • ULAMAN:
  • Kacang panjang


  • Kobis


  • Daun kesum

  • Timun

  • Tauge

  • Bunga kantan

cara-cara
tepung laksam:

  • Rebus dahulu ikan tersebut kemudian ambik isi ikan sahaja.
  • Campur sekali air sejuk dan panas dalam satu bekas.
  • Kemudian campur semua sekali tepung dan kacau sebati selepas itu tapiskan.
  • Sapu minyak atas loyang atau tutup periuk.
  • Boleh lapik dengan plastik kemudian sapu minyak lagi atas dia supaya senang nak gulung.
  • Bila air kukusan sudah menggelegak, masukkan loyang tadi kemudian letak adunan tadi.
  • Jalan tebal sangat nanti tak sedap.
  • Bila gelembung naik tandanya sudah masak.
  • Masa yang diambil lebih kurang 5 minit kukus.
  • Ulangi proses tadi sehingga habis adunan.
  • KUAH LAKSAM:
  • Kisarkan bawang, halia dan lada hitam.
  • Kemudian masukkan ke dalam santan.
  • Masak di atas api sehingga menggelegak.
  • Sentiasa kacau dan jangan tinggal supaya santan tidak pecah minyak.
  • Masukkan isi ikan yang telah di kisar tadi ke dalm santan tadi.
  • Sentiasa kacau dan masukkan garam.
  • Jikalau suka manis boleh masukkan gula.
  • Kacau sehingga masak.
  • Bila kuah sudah masak masukkan halba.
  • Masak sekejap jangan terlalu lama.
  • Tutup api dan kacau lagi supaya tidak pecah minyak.
  • SAMBAL BELACAN:
  • Gaul sebati kesemua bahan.
  • Kemudian perap dalam 15-30 minit.
  • Selepas itu kisar sekejap sahaja.
  • ULAMAN:
  • Racik halus ulaman tersebut dan gaul sebati.

Nota

  • Boleh guna kembung atau lolong.

Jom cuba Resepi Udang Goreng Tempoyak Petai. Enak Dan Menyelerakan!

Kredit: Aizan Raizan

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Realme Jual Mesin Basuh Pula. Harganya Sangat Berbaloi!

Gara-Gara Dakwa ‘HIV’ Hukuman Daripada Tuhan, Penolong Pegawai Perubatan Ini Dikecam