in ,

Resepi Kuih Seri Muka Pandan. Guna Acuan Lompang Lebih Mudah!

ADVERTISEMENT

Kuih Seri Muka adalah salah satu kuih kegemaran masyarakat di Malaysia.

Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu lapisan dibawahnya adalah pulut yang berlemak, dan lapisan atas pula adalah bancuhan tepung yang lemak manis.

ADVERTISEMENT

Kebanyakan kuih seri muka dikukus di dalam loyang petak atau bulat.

Kalini ini kami kongsikan kepada anda resepi Kuih Seri Muka Pandan dan teknik untuk dapatkan permukaan yang cantik.

Resepi Kuih Seri Muka Pandan

Resepi Kuih Seri Muka Pandan

4 from 1 vote

Bahan-Bahan
lapisan bawah:

  • 1 cawan beras pulut

  • 1 Cawan santan cair

  • Secubit garam

  • 2 sudu minyak masak

  • LAPISAN ATAS:
  • 1 cawan tepung gandum

  • 1 cawan 200 ml santan

  • 3 Sudu besar tepung ubi (pilihan)

  • 2 Sudu besar tepung jagung (pilihan)

  • 1 Biji telur gred A

  • 1 Cawan gula

  • 1 Cawan air daun pandan (5 @ 6 helai daun pandan di kisarkan dengan 1 cawan air kemudian ditapikan)

  • Secubit garam

  • Sedikit pewarna hijau (pilihan)

  • Sedikit perasa pandan (pilihan)

cara-cara
lapisan Bawah:

  • Jika guna beras pulut yang biasa rendam selama 1jam, jika guna beras pulut susu tidak perlu rendam, terus cuci bersih beras pulut tu.
  • Kemudian toskan airnya dan boleh terus kukus.
  • Jika guna santan kotak yang 200ml itu, boleh letak 1/2 cawan santan kotak dan 1/2 cawan air disatukan bersama secubit garam dan 2 sudu minyak masak dan gaul sebati.
  • Jika guna santan segar tidak perlu letak minyak masak.
  • Kemudian bolehlah dikukus sehingga pulut masak.
  • LAPISAN ATAS:
  • Campurkan kesemua bahan untuk lapisan atas didalam bekas gaul sebati sehingga tidak ada ketulan tepung.
  • Kemudian tapiskan semuanya dan masukkan kedalam kuali ataupun periuk untuk diwapkan seketika, guna api perlahan sahaja.
  • Selepas sudah selesai, boleh la sapukan acuan lompang dengan sedikit minyak dan bulatkan kecil beras pulut yang sudah di masak ke dalam acuan lompang.
  • Guna acuan lompang 1 lagi untuk menekan beras pulut didalam acuan lompang tadi. Tekan sehingga padat.
  • Setelah selesai kesemuanya bolehlah dituangkan untuk lapisan atas yang telah kita wapkan sebentar tadi.
  • Tuang penuh acuan. (Letak bahagian beras pulut separuh daripada acuan lompang dan untuk lapisan atas pon setengah acuan lompang)
  • Boleh lah dikukus selama 15 ke 20 minit dengan api yang perlahan.
  • Angaran boleh dapat dalam 20 biji jika mahu buat lebih dalam 40 atau 50 biji boleh gandakan adunannya.

Notes

  • Jika mahu guna periuk nasi untuk masak pulut pun boleh, masak seperti masak nasi biasa.
  • Jika tiada telur Gred A boleh guna 2 Biji telur Gred B atau Gred C.
  • Kalau tak suka manis boleh kurangkan gula kepada 3/4 cawan ataupun setengah cawan gula.
  • Semasa mengukus buka api kecil saja, jangan buka api besar nanti bahagian atas akan berlesung pipit lubang-lubang dan gelembung. Kita mesti nak kan lapisan atas cantik rata elok.

Jom cuba Resepi Laksam. Rahsia Kuah Pekat, Sedap Dan Lemak Berkrim!

Kredit: Esya Liya Ng

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bayi azmi saat

Bantuan Pernafasan Sudah Dicabut, ‘Kami Sedang Riba Afnan Untuk Kali Terakhir’ – Azmi Saat ‘

penjawat awam wajib vaksin

Penjawat Awam Wajib Vaksin, Boleh Dikenakan Tindakan Tatatertib – JPA