in

Resepi Kuih Kasturi Kacang Hijau. Rangup Di Luar Lembut Di Dalam!

ADVERTISEMENT

Kuih Kasturi adalah sejenis kuih yang diperbuat daripada rebusan kacang hijau yang sudah empuk dan lembut.

ADVERTISEMENT

Kuih ini sangat sedap kerana tekstur nya yang rangup diluar dan lembut manis di dalamnya.

Disini kami kongsikan Resepi Kuih Kasturi Kacang Hijau.

Resepi Kuih Kasturi Kacang Hijau. Rangup Di Luar Lembut Di Dalam!

Resepi Kuih Kasturi Kacang Hijau. Rangup Di Luar Lembut Di Dalam!

0 from 0 votes

Bahan-Bahan
(Inti Kacang hijau)

  • 500 g kacang hijau

  • 2 cawan gula

  • 1 cawan kelapa parut

  • 1/2 cawan tepung gandum

  • Secubit garam

  • Air untuk merebus kacang hijau

  • (ADUNAN TEPUNG)
  • 3 cawan tepung gandum

  • 1/2 cawan tepung beras

  • 1/3 sudu makan marjerin

  • 1 sudu kecil garam

  • Secubit gula

  • Air secukupnya

  • Sedikit pewarna kuning

  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

cara-cara
(inti kacang hijau)

  • Rebus kacang hijau sehingga hancur.
  • Bila sudah hancur dan hampir kering air, masukkan kelapa parut, tepung gandum, gula dan secubit garam.
  • Kacau sehingga betul- betul kering. Angkat dan sejukkan inti.
  • Selepas itu barulah bulat-bulatkan doh dan tekan.
  • (ADUNAN TEPUNG)
  • Campurkan tepung gandum, tepung beras, marjerin, garam dan gula didalam satu bekas.
  • Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau supaya adunan cepat sebati.
  • Tambahkan sedikit pewarna kuning.
  • Kemudian panaskan minyak didalam kuali, celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.

Jom cuba Resepi Lala Masak Serai Cili Api Thai. Sedap Sehingga Menjilat Jari!

Kredit: Habibah Binti Ujang

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Resepi Lala Masak Serai Cili Api Thai. Sedap Sehingga Menjilat Jari!

bantuan zakat selangor peduli

Permohonan Zakat Selangor Peduli ‘One-off’ Mulai 2 Julai 2021