in ,

Resepi Kek Butter Terlebih Gebu. Hanya 8 Bahan Saja!

ADVERTISEMENT

Kek butter atau kek mentega adalah kek yang paling mudah untuk di buat dan disediakan.

Bahan utama kek ini ialah butter dan jika anda menggunakan pure butter dalam kek ini, kek anda akan menjadi lebih sedap dan berlemak.

ADVERTISEMENT

Bahan yang digunakan pun tidaklah banyak, hanya 8 bahan sahaja.

Jadi kami ingin kongsikan resepi Kek Butter yang terlebih gebu ini untuk anda cuba dan hidangkan kepada keluarga tersayang.

Resepi Kek Butter Terlebih Gebu.

Resepi Kek Butter Terlebih Gebu.

0 from 0 votes

Bahan-Bahan

  • 150 gm Butter (cairkan)

  • 170 gm Gula castor

  • 210 gm Tepung gandum

  • 5 biji Telur (grade A)

  • 50 gm Ovallete

  • 50 ml susu full cream

  • 1 sudu teh esen vanila

  • 1/2 sudu teh baking powder

cara-cara:

  • Semua bahan disatukan dalam bekas kecuali butter.
  • Pukul dengan kelajuan tinggi sehingga kembang gebu putih.
  • Akhir sekali masukkan butter yang di biarkan sejuk sedikit, kaup balikkan dengan spatula hingga sekata.
  • Panaskan oven dalam 5 minit 160°c.
  • Guna loyang 8×8 inci.
  • Alaskan dengan baking paper.
  • Bakar selama sejam atau sehingga masak.
  • Keluarkan dan terbalikkan di atas redai selama 10 minit untuk pastikan kek cantik. Siap.

Notes

  • Nak kek lebih sedap guna mentega asli (pure butter).

Jom cuba Resepi Roti Goreng Kulit Popiah. Sedap Dan Rangup Di Luar!

Kredit: Sobehah Ramli

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cara simpan fail peribadi

Cara Simpan Bil & Dokumen Penting Dalam Fail, Baru Mudah Nak Cari!

Ini Cara Paling Mudah Nak Baca Mesej ‘Whatsapp’ Tanpa ‘Bluetick’