in

Resepi Garlic Bread Dan Sup Cendawan Berkrim. Mudah Sahaja!

ADVERTISEMENT

Sebut saja sup cendawan, pasti anda sudah membayangkan rupa sup cendawan yang berkrim dan lemak.

Ditambah pula dengan “garlic bread” , lengkap terus menu pembuka selera untuk makanan Italy.

Disini kami ingin kongsikan Resepi Garlic Bread dan Resepi Sup Cendawan Berkrim.

Resepi Garlic Bread Dan Sup Cendawan Berkrim.

Resepi Garlic Bread Dan Sup Cendawan Berkrim.

0 from 0 votes

Bahan-Bahan
(sup cendawan)

  • 300 ml air

  • 500 ml susu segar

  • 1-2 kiub ayam

  • 1/2 st daun parsley

  • 1/2 st serbuk lada hitam

  • 1/2 st garam

  • 1/2 cawan tepung gandum

  • 1/2 sb mentega

  • sedikit serbuk perasa

  • 1 tin cendawan butang (potong hiris/cincang)

  • (GARLIC BREAD)
  • Secukupnya roti Perancis-hiris

  • 2 sb mentega

  • Secubit daun parsley

  • 1 ulas bawang putih bakar sekejap & tumbuk halus

cara-cara
(sup cendawan)

  • Masuk air dan susu dalam periuk.
  • Masak sehingga mendidih baru masukkan kiub ayam.
  • Kacau 2-3 minit, kemudian masukkan lada hitam dan cendawan.
  • Kacau lagi dalam 15 minit.
  • Kemudian masukkan daun parsley, mentega, garam dan kacau lagi dalam 10 minit.
  • Tepung dibancuh dengan air dan kacau supaya tidak berketul.
  • Kemudian boleh ditapis didalam periuk.
  • Kacau sebati. Sup akan menjadi pekat.
  • Renehkan sup tersebut dengan agak lama, supaya semua masak elok.
  • (GARLIC BREAD)
  • Campur semua bahan dan gaulkan rata.
  • Kemudian sapukan diatas roti.
  • Seterusnya letakkan garlic bread diatas kuali leper, kemudian masak hingga garing dan keperangan.

Notes

  • Jika tiada roti perancis, boleh menggunakan roti putih biasa.

Jom cuba resepi daging harimau menangis yang viral ini.

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Xiaomi OCOOKER, Robot Memasak Dengan 21 Mod Berbeza. Harga Lebih Murah!

Resepi Daging Harimau Menangis. Senang Rupanya Nak Buat!