in

Resepi Biskut Mazola Kacang. Mudah Dan Sedap!

ADVERTISEMENT

Selalunya bila tiba Hari Raya, nenek atau mak di kampung mesti akan buat Biskut Mazola Kacang ini.

Ini kerana cara pembuatan yang mudah dan tidak perlukan banyak bahan.

Ditambah pula rasa yang sedap, lagilah ramai yang mengemarinya.

Disini kami kongsikan kepada anda semua Resepi Biskut Mazola Kacang yang mudah ini.

Resepi Biskut Mazola Kacang.

Resepi Biskut Mazola Kacang.

3 from 4 votes

Bahan-Bahan

  • 500 gm kacang tanah

  • 500 gm tepung gandum

  • 300 gram gula aising(tak nak manis bole kurangkan sikit gula)

  • minyak mazola/jagung secukupnya

  • 1 sudu kecil garam halus

  • HIASAN
  • Kuning telur+pewarna kuning

  • Kacang tanah

  • Almond slices

cara-cara

  • Sangai kacang tanah sehingga garing tanpa minyak dan kisar halus.
  • Masukkan kacang tanah dalam mangkuk/ besen bersama gula aising, tepung gandum dan garam. Gaul hingga rata.
  • Kemudian masukkan minyak jagung sikit demi sikit hingga bole jadi doh dan boleh dikepal, jangan terlebih minyak nanti terlebih gebu.
  • Terap ikut acuan atau buat bentuk bulat dan letak kacang sebagai hiasan dan glaze dengan telur.
  • Akhir sekali, bakar suhu 160-170°c selama 20-25 minit atau hingga masak menngikut kesesuaian oven masing-masing.

Notes

Jom cuba Resepi Biskut Arab Cair Di Mulut. Hanya 3 Bahan Sahaja!

Kredit: Noriza Jaja

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sektor yang dibenarkan beroperasi

Kedai Buku, Alat Tulis, Komputer & Komunikasi Dibuka Mulai 16 Julai

Resepi Nasi Goreng Cili Padi. Ada Rahsia Di Sebalik Kesedapannya!