Program Payung Rahmah Kurangkan Kos Hidup B40

PAYUNG RAHMAH INISIATIF BARU KERAJAAN DALAM MENGURANGKAN KOS SARA HIDUP

KLANG, 11 JANUARI 2023, RABU – YB Datuk Seri Salahuddin bin Ayub, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup hari ini telah merasmikan Majlis Pelancaran Kempen Penurunan Harga 1,000 Barangan Dan Jualan Rahmah di Pasar Raya Econsave, Pandamaran, Klang.

YB Menteri dalam ucapan perasmiannya telah memaklumkan bahawa KPDN telah melancarkan kempen Payung Rahmah yang merupakan satu inisiatif baru dalam mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Antara program- program yang akan dilaksanakan di bawah program Payung Rahmah ini adalah Jualan Rahmah, Bakul Rahmah, Pakej Rahmah dan Kafe Rahmah.

Jualan Rahmah merupakan program jualan murah sepanjang tahun yang akan dilaksanakan oleh hypermarket dan pasaraya di seluruh negara. KPDN boleh memberi permit notis jualan murah bagi mana-mana pasaraya untuk melaksanakan Jualan Rahmah sehingga maksimum empat (4) bulan.

KPDN juga menyasarkan hypermarket dan pasaraya yang menyertai Jualan Rahmah ini untuk menawarkan harga barangan keperluan diantara 10% – 30% lebih murah dari harga biasa di premis masing-masing di seluruh negara.

Pada hari ini Pasar Raya Econsave melancarkan kempen penurunan 1,000 barangan dan Jualan Rahmah untuk memberikan harga barangan yang berpatutan. Econsave akan menawarkan potongan harga diantara 10%-30% untuk 1,000 SKU sehingga 22 April 2023 di semua cawangan Econsave di seluruh negara.

KPDN menyeru supaya lebih ramai lagi pemain industri khususnya hypermarket dan pasaraya supaya dapat bersama-sama berganding bahu dengan kerajaan untuk menjayakan aspirasi ini.

Turut hadir bersama, YB Senator Puan Hajah Fuziah binti Salleh-Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, YBhg Datuk Azman bin Mohd Yusof-Ketua Setiausaha KPDN, Timbalan – Timbalan Ketua Setiausaha KPDN, Pengarah Kanan, Pengarah Bahagian, Pengarah Negeri, serta Pegawai Kementerian.

Sumber: KPDN Laman Rasmi

Baca juga:

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: