Video Pesawat China Eastern Airlines Menjunam Tular, Punca Nahas Masih Misteri

Kemusnahan teruk pada pesawat China Eastern Airlines yang terhempas pada hari Isnin dengan 132 orang di dalamnya menyebabkan penyiasat menghadapi “tahap kesukaran yang sangat tinggi” dalam menentukan punca, kata pihak berkuasa.

Zhu Tao, pengarah keselamatan penerbangan di Pentadbiran Penerbangan Awam China (CAAC), berkata pada hari Selasa belum ada mangsa yang terselamat ditemui oleh pekerja penyelamat yang terus mencari di kawasan pergunungan, hutan di mana Boeing 737-800 itu terhempas.

“Pesawat itu rosak teruk semasa nahas, dan siasatan akan menghadapi tahap kesukaran yang sangat tinggi,” kata Zhu pada taklimat kerajaan pertama mengenai bencana itu.

Gambar oleh REUTERS

“Memandangkan maklumat yang ada pada masa ini, kami masih tidak mempunyai penilaian yang jelas tentang punca nahas itu,” katanya, sambil menambah bahawa pesawat itu tidak menjawab panggilan berulang daripada pengawal udara semasa menjunam.

Pesawat itu “memenuhi piawaian kelayakan udara sebelum berlepas dan keadaan teknikal adalah stabil,” kata Sun Shiying, seorang pegawai China Eastern Airlines, ketika taklimat.

“Ahli anak kapal berada dalam kesihatan yang baik, dan pengalaman penerbangan mereka adalah selaras dengan keperluan peraturan.”

Penerbangan MU5735 menuju ke bandar pelabuhan Guangzhou pada Isnin dari Kunming, ibu kota wilayah barat daya Yunnan, apabila ia menjunam dari ketinggian pelayaran hingga terhempas di pergunungan Guangxi kurang sejam sebelum waktu pendaratan yang dijadualkan.

Sumber gambar : Zhou Hua/AP

Video Pesawat Menjunam Menjadi Tular

Sebuah video yang merakamkan kejadian ketika pesawat itu menjunam menjadi tular di media sosial.

Pesawat itu kelihatan menjunam ke tanah pada sudut kira-kira 35 darjah dalam imej video dari kamera papan pemuka kenderaan (dashboard), menurut media China.

Data satelit dari NASA menunjukkan kebakaran besar di sekitar tempat pesawat itu terhempas semasa nahas.

Data menunjukkan pesawat itu terhempas dalam masa seminit setengah, walaubagaimanapun, punca berlakunya kejadian itu masih menjadi misteri.

Penerbangan 5735 membawa 123 penumpang dan sembilan anak kapal, menurut pegawai. Tiada penumpang warga asing, kata syarikat penerbangan itu.

Pasukan penyelamat berada di tempat kejadian dan anggota bomba cuba mengawal kebakaran di lereng gunung yang dicetuskan oleh nahas itu, kata CAAC.

Rekod keselamatan penerbangan China dilaporkan adalah antara yang terbaik di dunia dalam tempoh sedekad yang lalu. Bagaimanapun rekod ini tercemar setelah pesawat Boeing 737-800 yang dikendalikan oleh China Eastern Airlines terhempas setelah menjunam lebih 7,600 meter dalam masa 2 minit semalam.

Sumber: The Guardian, Insider News

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: