Liga Wanita Nasional 2023: Senarai Pasukan & Jadual Perlawanan

Liga Wanita Nasional 2023: Senarai Pasukan & Jadual Perlawanan | Perlawanan Liga Wanita Nasional 2023 kini berlangsung lagi setelah pertama kali diperkenalkan pada tahun lepas, 2022. Ini bermakna tahun ini merupakan tahun kedua penganjurannya.

Berikut dikongsikan info lebih lanjut mengenainya. 

Liga Wanita Nasional 

Liga Wanita Nasional 2023 (LWN2023) atau Liga Bola Sepak Wanita Malaysia 2023 adalah merupakan salah satu cabang baru dalam kalender liga FAM. 

Salah satu tujuan utama penganjuran perlawanan ini adalah untuk mengubah landskap bola sepak wanita di Malaysia.

Penganjuran perlawanan Liga Wanita Nasional ini disokong oleh Menteri Belia Dan Sukan, Hannah Yeoh sebagai titik mula pembangunan bola sepak wanita di negara ini.

Sehubungan dengan itu, Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Haji Hamidin Haji Mohd Amin memberitahu pihaknya kini sedang berusaha untuk menarik lebih ramai penaja dan turut mengadakan beberapa kerjasama bersama FIFA seperti menganjurkan kursus pembangunan liga FIFA/FAM 2023.

BACA JUGA: Liga Super 2023 – Carta Keputusan Terkini & Jadual Perlawanan

Format Perlawanan Liga Wanita Nasional 2023 

Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) telah menstrukturkan semula format perlawanan Liga Wanita Nasional 2023 kali ini. 

Berbeza dengan format LWN sebelum ini, FAM memperkenalkan format pertandingan daripada format Zon kepada liga kebangsaan yang dijalankan dua pusingan iaitu ‘home & away’ sama seperti mana  format Liga Super. Pasukan bergelar juara akan berentap di pusingan akhir.

Selain itu, FAM turut membuka penyertaan permohonan pemain bola sepak perempuan terbuka kepada pasukan negeri, kelab dan universiti untuk perlawanan kali ini.

Senarai Pasukan

Terdapat 6 pasukan yang telah mengesahkan penyertaan dalam perlawanan kali ini iaitu;

  • Kelana United FC
  • LMS Tigress FC
  • Malaysian University
  • Sabah FA
  • Selangor FC
  • SSM Pahang

Jadual Perlawanan Terkini

Anda boleh muat turun jadual perlawanan penuh PDF:

Atau, rujuk jadual perlawanan terkini (9) di bawah:

Liga Wanita Nasional 2023

Carta Kedudukan Terkini

Bagi mengetahui carta kedudukan terkini, sila layari laman web rasmi Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) di pautan berikut: https://cms.fam.org.my/v1/results 

Setakat ini, selepas perlawanan ke 8 pasukan Sabah berada di tangga teratas liga. Manakala, Sekolah Sukan Malaysia Pahang (SSMP) berada di kedudukan kedua dan tempat ketiga diduduki oleh pasukan Kelana United FC dengan jurang 1 mata di belakang pasukan SSMP.

Liga Wanita Nasional 2023

>> Jom dapatkan Jersey Jersey Quick Dry Tee – SLL (Ladies Cutting) / STP (Unisex) di sini!

Maklumat Lanjut

Dapatkan maklumat terkini mengenai Liga Wanita Nasional 2023 melalui pautan berikut: https://www.fam.org.my/liga-wanita-nasional-2023 

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: