Kotak Hitam Pesawat China Eastern Airlines Yang Terhempas Ditemui

WUZHOU, China, 23 Mac (Reuters) – China menemui salah satu daripada dua kotak hitam pesawat China Eastern Airlines (600115.SS) yang terhempas dengan 132 orang di dalamnya.

Peranti kotak hitam yang ditemui adalah perakam suara kokpit pesawat itu, berdasarkan penilaian awal, seorang pegawai Pentadbiran Penerbangan Awam China (CAAC) memberitahu taklimat media.

Menurut pegawai berkenaan, bahan rakaman itu kelihatan terselamat daripada kesan nahas dan berada dalam keadaan yang agak baik.

“Pemeriksaan awal menunjukkan bahagian luar perakam telah rosak teruk, tetapi unit penyimpanan, walaupun juga rosak sedikit sebanyak, agak lengkap,” kata pegawai CAAC, Zhu Tao.

Kotak hitam itu dihantar ke sebuah institut di Beijing untuk penyahkodan. Bagaimanapun berapa lama masa yang diambil untuk proses tersebut bergantung pada tahap kerosakan, kata Zhu.

kotak hitam china eastern airlines

Baca juga: Video Pesawat China Eastern Airlines Menjunam Tular, Punca Nahas Masih Misteri

Cuaca di sepanjang laluan penerbangan pada hari Isnin tidak mendatangkan bahaya kepada pesawat dan pengawal udara telah berkomunikasi dengannya selepas berlepas dan sebelum penurunan pantasnya, kata Mao Yanfeng, ketua penyiasatan pesawat di CAAC.

Penerbangan MU5735 sedang dalam perjalanan dari bandar barat daya Kunming ke Guangzhou di pantai pada hari Isnin apabila jet Boeing 737-800 itu tiba-tiba menjunam dari ketinggian pelayaran pada masa yang sepatutnya mula turun sebelum mendarat.

Punca nahas masih belum dapat dipastikan. Kebanyakan jet itu nampaknya telah hancur apabila terkena impak, walaupun beberapa serpihan dan mayat manusia telah ditemui.

Setiausaha Pengangkutan A.S. Pete Buttigieg berkata pada hari Rabu bahawa pihak berkuasa China telah menjemput Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSB) A.S. untuk mengambil bahagian dalam penyiasatan nahas itu, kerana pesawat itu dibuat di sana.

Pihak berkuasa China berkata pesawat itu, yang tidak menjawab panggilan berulang semasa penurunannya, memenuhi piawaian kelayakan udara sebelum berlepas dan ketiga-tiga juruterbang – seorang lebih daripada biasanya diperlukan pada 737 – berada dalam keadaan sihat.

Sumber: Reuters

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: