Kisah Salvador Ramos, Penembak Rambang Di Robb Elementary School, Texas

Beberapa hari lepas, iaitu pada 24 Mei 2022, telah berlaku satu peristiwa tembakan rambang di Robb Elementary School, Uvalde, Texas, Amerika Syarikat. 21 orang terkorban dalam tragedi itu, melibatkan 19 orang murid dan 2 orang guru.

Selain itu, sehingga 16 orang dilaporkan cedera, termasuk 12 pelajar dan dua pegawai yang bertindak balas.

Siapakah penembak yang begitu ‘gila’ membuat serangan ini, bahkan sanggup membunuh murid-murid tanpa ada rasa simpati?

Itulah dia Salvador Ramos, seorang remaja lelaki berusia 18 tahun yang merupakan pelajar di Uvalde High School yang tinggal berdekatan San Antonio.

Berikut dikongsikan kronologi dan serba sedikit maklumat tentang kisah tembakan rambang ini, dan merupakan antara kes terburuk yang pernah berlaku di negara tersebut.

Sebelum Kejadian

Ramos secara sah membeli dua senapang gaya AR-15 untuk ulang tahunnya yang ke-18, salah satunya digunakan semasa menembak.

Pelik kan? Tapi itulah perkara pertama yang dia lakukan pada hari lahirnya yang ke-18.

Sumber mengatakan bahawa Ramos telah meminta kakaknya untuk membelikannya senjata tahun lepas – sebelum dia boleh membeli sendiri secara sah apabila dia berumur 18 tahun – tetapi dia “menolak dengan tegas”.

Sehari selepas dia berumur 18 tahun pada 16 Mei, dia pergi ke kedai barangan sukan tempatan bernama Oasis Outback dan membeli senapang separa automatik.

Keesokan harinya – 18 Mei – dia membeli 375 butir peluru.

Kemudian, pada 20 Mei, dia membeli senapang separa automatik kedua dari kedai yang sama. Secara keseluruhan, Ramos membeli 1,657 butir peluru sebelum kejadian tembakan rambang itu dilakukan olehnya di Robb Elementary School.

Beberapa hari sebelum kejadian, remaja itu telah memberi bayangan di media sosial bahawa sebuah serangan mungkin akan berlaku.

CHILLING photos from an account allegedly belonging to Robb Elementary School shooter Salvador Ramos reveal the teen wanted fame similar to the docuseries Don’t F*** With Cats. The 18-year-old reportedly used the social networking app Yubo, where users can create video live streams with up to 10 friends. A female Yubo user exclusively told The Sun that she was one of the many girls Ramos allegedly harassed online. “He would be active every day and join our lives, repeating girls’ names until they paid attention to him,” said the teen, who wished to remain anonymous. She added that Ramos had compared himself to the Netflix show, Don’t F*** With Cats, a true-crime docuseries where a group of internet sleuths launched a manhunt for Canadian actor Luka Magnotta back in 2010.

Hari Kejadian

Pada pagi serangan itu, Salvador Ramos ada menghantar mesej kepada seorang individu di platform Facebook yang berbunyi: “Saya akan menyerang sekolah rendah.” (I’m going to shoot an Elementary School).

Remaja berusia 18 tahun itu mula-mula menembak neneknya sebelum mencuri trak keluarga dan memandu ke Robb Elementary School sejurus sebelum tengah hari Selasa.

Neneknya menghubungi polis dan kemudiannya dibawa ke hospital dalam keadaan kritikal.

Ramos kemudian meninggalkan trak itu berhampiran sekolah dan menuju ke dalam sekolah melalui sebuah pintu yang tidak berkunci lalu melepaskan tembakan sekitar jam 11:45 pagi.

Apabila Ramos tiba di sekolah dan memasuki bangunan itu, dia didakwa melepaskan tembakan ke arah sesiapa sahaja yang menghalangnya.

“Suspek masuk ke sekolah dan sebaik sahaja dia masuk ke sekolah dia mula menembak kanak-kanak, guru, sesiapa sahaja yang menghalangnya,” kata Christopher Olivarez dari Jabatan Keselamatan Awam Texas.

Pegawai Jabatan Polis Uvalde tempatan memasuki bangunan itu lima minit kemudian, kemudian berundur selepas tiga polis ditembak.

Salvador Ramos kemudiannya berjaya ditembak oleh pihak polis pada kira-kira 12:50 tengah hari. — iaitu lebih sejam selepas dia memasuki bangunan sekolah dan mula menembak ke dalam bilik darjah berkenaan.

Kelewatan yang panjang antara ketika Ramos tiba di sekolah dan apabila pegawai menembaknya telah mendorong rasa kecewa, marah, sedih serta menimbulkan rasa tidak puas hati orang ramai, khususnya keluarga mangsa.

Darah berlumuran di lorong dan kanak-kanak berlumuran di dalamnya, salah seorang pelajar yang terselamat dalam kejadian tembakan rambang itu.

Pegawai menjumpai 315 butir kesemuanya di dalam sekolah, di mana 142 daripadanya adalah kartrij bekas.

Sebanyak 922 lagi das tembakan ditemui di luar sekolah tetapi masih di dalam kawasan sekolah, dengan 22 daripada kartrij habis.

Di Texas, tiada umur minimum atau lesen khusus diperlukan untuk membeli peluru.

Orang ramai tidak memerlukan permit atau sebarang latihan untuk membeli senjata api

Ramos Dipercayai Pernah Menjadi Seorang Mangsa Buli

Rakan dan ahli keluarga berkata Ramos telah dibuli di sekolah menengah dan rendah kerana gagap dan sedikit pelat. Stephen Garcia, salah seorang bekas rakan baik Ramos, berkata bahawa dia mempunyai pengalaman sekolah yang tidak menggembirakan.

“Dia akan dibuli dengan teruk, seperti dibuli oleh ramai orang melalui media sosial, mengenai permainan, mengenai segala-galanya.”

“Dia adalah kanak-kanak yang paling baik, kanak-kanak yang paling pemalu. Dia hanya perlu keluar dari cangkerangnya.”

Garcia berkata Ramos pernah menyiarkan foto dirinya dengan celak hitam, mendorong sejumlah besar komen yang termasuk bahasa menghina yang dilemparkan kepada golongan gay.

Dia berkata dia cuba mempertahankan rakannya, tetapi apabila Garcia berpindah ke kawasan lain di Texas kerana pekerjaan ibunya, Ramos “mula menjadi orang yang berbeza”.

Selepas dia berpindah, dia berkata Ramos meninggalkan sekolah dan mula berpakaian serba hitam, memanjangkan rambutnya dan mula menggunakan but tentera, katanya.

“Dia terus menjadi lebih teruk dan lebih teruk, dan saya pun tidak tahu bagaimana ia berlaku,” kata Garcia.

Rakan sekelas Ramos berkata dia ketinggalan sebahagian besar tahun persekolahan dan tidak dapat menamatkan pengajian dengan yang lain pada tahun ini.

Sepupu Ramos, Mia, memberitahu Post bahawa “dia bukan seorang yang suka bersosial kerana sering dibuli dan kelakuan gagapnya sering ditertawakan”.

“Saya fikir dia tidak berasa selesa lagi di sekolah,” katanya.

Ramos menyiarkan imej senapang automatik di media sosial kira-kira setahun lalu dan ia merupakan ‘wish list’ Ramos.

Dia menyiarkan imej dua senapang empat hari lalu dengan caption “gambar senapang saya”.

‘Dia Seorang Yang Ganas & Menakutkan’ – Bekas Teman Wanita

Bekas teman wanita Salvador Ramos pula menyifatkannya sebagai seorang yang ‘sangat ganas’ dan meninggalkannya dalam keadaan ketakutan manakala bekas rakan sekerja mendedahkan remaja tersebut sering mengganggunya dalam talian.

Bekas teman wanita Salvador Ramos dilaporkan memberitahu rakannya bagaimana sifat barannya itu amat menakutkan, dan perubahan moodnya tidak dapat dijangka.

‘Dia pernah menjalin hubungan dengan bekas kawan saya. Dan kemudian mereka berpisah, ‘kata Baxter. ‘Dan kemudian dia cuba bertemu dengan saya selepas itu, tetapi saya memberitahunya tidak. kerana ada perasaan yang ‘menakutkan’ apabila berjumpa dengannya.

Dia berkata dia mengelak Ramos kerana rakannya memberi amaran kepadanya tentang perangainya.
‘Dia memberitahu saya bahawa Ramos ialah seorang yang menakutkan,’ kata Baxter.

‘Apabila dia hilang sabar, seseorang akan benar-benar takut melihatnya.’
‘Dia akan menghantar mesej yang sangat menjijikkan ini, tetapi boleh berubah mejadi sangat baik kemudian tiba-tiba mengamuk semula.’

‘Dia secara keseluruhannya begitu agresif dan ganas,’ tambah Baxter. ‘Dia akan cuba dan melawan wanita. Dia akan cuba melawan sesiapa sahaja yang mengatakan tidak — jika dia tidak berjaya, dia akan menjadi gila. Dia sangat ganas terhadap wanita.’

Dalam sebuah video terkini, Ramos juga digambarkan sebagai seorang yang suka bertindak ganas terhadap haiwan apabila kelihatan tersengih sambil memegang beg berisi kucing mati yang berlumuran darah.

Sebelum ini Ramos dikhabarkan suka membunuh dan mencederakan haiwan seperti kucing dan mengancam untuk menculik, membunuh dan merogol gadis yang menjauhinya dalam talian.

Sumber: CNN, The Independent, Inside Edition

Baca juga: “Disangka Tidur, Rupanya Keracunan Karbon Monoksida”, Ibu Kongsi Detik Cemas

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: