Sukar Cari Pekerja Tempatan, Restoran Ini Tawar iPhone Kalau Kekal 6 Bulan!

Menariknya! Restoran daun pisang Kanna Curry House menawarkan iPhone SE percuma kepada rakyat Malaysia tempatan yang sanggup bekerja sebagai pelayan di mana-mana cawangannya untuk sekurang-kurangnya enam bulan dengan gaji RM10 setiap jam.

Tawaran itu dibuat selepas kesemua tujuh cawangannya bertungkus-lumus mencari pekerja tempatan untuk mengisi kekosongan jawatan selepas 50 kakitangan asing mereka pulang ke negara asal sejak penularan wabak Covid-19.

Sukar Cari Pekerja Tempatan Yang Kekal Lama

Pengurus restoran Yoga Kannan memaklumkan Malay Mail bahawa sejak pandemik Covid-19, ramai pekerja asing dari India, Bangladesh, Sri Lanka dan Nepal telah pulang ke negara masing-masing.

“Disebabkan wabak itu, ramai pekerja asing ini mendapat pekerjaan lain di negara asal mereka sementara menunggu sekatan perjalanan dilonggarkan dan perjalanan udara dibenarkan.

“Kami biasanya menggunakan kaedah penggiliran di mana jika tiga pekerja pergi ke negara asal mereka dalam sebulan, akan ada tiga lagi yang akan diambil – tetapi ia terhenti.

“Bukan itu sahaja, kos untuk mengambil pekerja asing telah melambung tinggi kerana kami perlu membayar tiket penerbangan yang telah meningkat ditambah dengan ujian Covid-19 dan bayaran dokumentasi lain,” katanya.

“Kami menyedari bahawa ramai rakyat Malaysia hanya bekerja dalam tempoh yang singkat dan berhenti — ada yang selama dua minggu, yang lain selama sebulan.

“Oleh sebab itulah kami ingin menarik minat orang ramai tempatan dengan memberikan mereka iPhone SE dan mengurangkan waktu bekerja — daripada 9 pagi hingga 5 petang sebaliknya.”

kana curry house
Rujuk Instagram : Kanna Curry House

Terbuka Untuk Rakyat Malaysia 18-40 Tahun

Yoga menambah bahawa tawaran ini diwar-warkan melalui sepanduk yang telah dipasang di seluruh cawangan restoran Kanna Curry House bertujuan untuk menarik rakyat Malaysia di Lembah Klang berumur dari 18 hingga 40 tahun.

Setakat ini, kira-kira lima warga tempatan telah diupah dan telah menerima iPhone mereka selepas bekerja sekurang-kurangnya enam bulan.

“Sementara yang lain yang memohon adalah dari negeri lain seperti Kelantan dan Johor — ini tidak sesuai kerana cawangan kami semuanya di Lembah Klang.

Waktu bekerja biasa berkuat kuasa untuk rakyat Malaysia bekerja selama lapan jam walaupun waktu operasi adalah dari 8 pagi hingga 8 malam setiap hari.

“Kami juga membuka tempat sambilan di mana waktu bekerja adalah dari 11 pagi hingga 3 petang selama enam hari seminggu.

“Pekerjaan pelayan adalah semata-mata untuk mereka yang akan melayani pelanggan kerana kami ingin mengekalkan tukang masak kami, hidangan India Selatan kami dan mereka yang membuat minuman supaya rasa makanan kami kekal sama,” kata Yoga.

Sumber: Malay Mail, Kanna Curry House

Baca juga: Tambang Percuma MRT & LRT Selama Sebulan (16 Jun – 15 Julai 2022)

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: