“Benarkan Pengeluaran KWSP Sesegera Mungkin Tanpa Halangan & Kerenah Birokrasi” – Anwar Ibrahim

Isu pengeluaran KWSP menjadi bualan sekali lagi apabila cadangan i-Ceria diutarakan di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Namun, pihak KWSP mengumumkan bahawa tiada lagi pengeluaran selepas pencen yang dibenarkan setelah skim i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra.

Susulan keluhan rakyat yang tidak henti-henti, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan agar pengeluaran ini dibenarkan sesegera mungkin tanpa halangan dan karenah birokrasi.

Perkara ini disuarakan dalam sebuah kenyataan media rasmi bertarikh 9 Mac 2022.

Menurut beliau, rakyat hari ini berada dalam keadaan yang amat terdesak dan menekan dan wajar diberi bantuan.

Rujuk kenyataan penuh beliau di bawah:

Pengeluaran kwsp

Kenyataan Media
9 Mac 2022

Saya ambil maklum bahawa terdapat desakan di kalangan rakyat yang mahukan pengeluaran KWSP dibenarkan oleh kerajaan.

Seperti yang saya pernah kemukakan soal ini tahun lalu di Dewan Rakyat, saya agak keberatan untuk mendukung langkah ini kerana ia pasti memberi kesan kepada simpanan mereka di masa hadapan meski saya tahu pendirian ini sangat tidak popular di kalangan rakyat.

Saya turut meletakkan syarat kepada kerajaan saat itu untuk menampung kerugian yang dialami rakyat akibat banjir sekiranya kerajaan enggan untuk membenarkan pengeluaran KWSP. Namun, setelah berbulan berlalu, nampaknya kerajaan dan Menteri Kewangan Tengku Zafrul tidak mempedulikan desakan ini. Bilangan rakyat yang mengeluh kepada saya terus meningkat.

Dan saya terus mendengar keluhan di kalangan rakyat yang hari ini berada dalam keadaan yang amat terdesak dan menekan, terutamanya dalam jelajah saya di seluruh Johor yang sedang berlangsung.

Justeru, setelah kita melihat bahawa kerajaan seolah tidak ada jalan untuk merungkai kegagalan ini, saya kini mendukung agar pengeluaran ini dibenarkan sesegera mungkin dan tanpa ada apa-apa halangan dan kerenah birokrasi. Kerajaan juga mesti ambil kira nasib golongan rakyat yang tidak mencarum.

ANWAR IBRAHIM

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: