14 Tempat Menarik Di Pulau Pinang (Terkini 2022)

Pulau Pinang sememangnya selalu menjadi negeri popular untuk dijadikan lokasi melancong di dalam negara. Ini kerana terdapat banyak tempat menarik di Pulau Pinang.

Bukan sahaja terkenal dengan tinggalan sejarahnya, Pulau Pinang juga menjadi tarikan pelancong disebabkan banyak tempat makan yang menarik boleh dicuba.

Bersempena dengan kelonggaran rentas negeri, kami ingin kongsikan kepada anda 14 tempat menarik di Pulau Pinang terkini dikenal pasti oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Ekonomi Kreatif negeri Pulau Pinang, Yeoh Soon Hin.

1 – Bukit Bendera

Harga Tiket.

Dewasa :

RM 12

Kanak-Kanak 4 – 13 Tahun :

RM 10

Kanak-Kanak 0 – 3 Tahun :

Percuma

OKU :

Percuma

Facebook : Penang Hill

2 – Taman Burung Pulau Pinang

Ramai tak tahu ada Taman Burung di Pulau Pinang.

Di sini bolehlah bersantai dengan keluarga sambil melihat dan memperkenalkan anak-anak dengan pelbagai spesis burung.

Harga tiket seperti berikut:

Dewasa : RM38

Kanak-kanak : RM15

blank

Facebook : Penang Bird Park

Laman web: http://www.penangbirdpark.com.my/

3 – The Habitat

Jika anda naik ke Bukit Bendera dan ingin buat eksplorasi alam flora fauna, bolehlah ke The Habitat. Jarak berjalan ke mengelilingi kawasan ini adalah 1.6km dan mengambil masa sekitar satu jam.

Sepanjang laluan trek ini, anda akan melalui banyak stesen dan paling menarik, berada di ‘highest point’ atas deck tertinggi di Pulau Pinang.

Sewaktu balik, ada buggy yang akan bawak turun semula nanti.

Tiket masuk ke sini adalah seperti berikut:

Dewasa: RM 55

Kanak-Kanak: RM 35

Pakej Keluarga ( 2 Dewasa 2 Kanak-Kanak) : RM 130

Waktu Operasi.

Setiap Hari 9.00am – 7.00pm

blank

Facebook : The Habitat Penang Hill

Laman web : http://www.thehabitat.my/

4 – Audi Dream Farm

Konsep dia macam petting zoo la.. Di sini boleh dapatkan pengalaman beri makan haiwan dan berinteraksi secara dekat.

Anak-anak tentu sangat happy dapat pegang dan suap makanan dekat semua haiwan di sini.

blank

Facebook : Audi Dream Farm

5 – Tropical Spice Garden

Jom ketahui lebih dekat dan berjalan bersama tourguide berpengalaman untuk menerokai pelbagai jenis rempah di Malaysia!

Pelbagai aktiviti juga turut diadakan dari semasa ke semasa.

Harga tiket

Dewasa : RM25

Kanak-kanak : RM15

blank

Facebook : Tropical Spice Garden 

Laman web : http://www.tropicalspicegarden.com/

6 – Pinang Peranakan Mansion

Anda sukakan seni dan budaya?

Inilah tempatnya untuk anda mengetahui dengan lebih mendalam tentang budaya Peranakan atau komuniti Baba Nyonya di Pulau Pinang.

Tiket Dewasa : RM20

Laman web: http://www.pinangperanakanmansion.com.my/

Facebook :Pinang Peranakan Mansion

blank

7 – The Top

Ada apa di The Top Pulau Pinang?

Antara yang menarik,

1) Dinosaur Park – anak² boleh lihat pelbagai jenis dinosaur yang seolah² hidup

2) Rainbow Skywalk – boleh uji tahap gayat masing². Mula² rasa gayat bila dah dua tiga kali dah tak rasa gayat.

3) Aquarium – boleh kenal pelbagai ikan,tp ikan air tawar je la..ikan laut mcm jerung tu takde laa…

*Nak kongsi sikit tuk government servant ada discount 20%.kalau tak bawak staf card.korang blh tunjuk je hrmis korg.

blank

Menarik kan?

8 – Tropical Fruit Farm

Jalan-jalan melawat ladang dan hirup udara segar sambil menikmati pelbagai jenis buah-buahan segar. Memang terbaik!

Anda akan dibawa melawat lawatan khas ke seluruh dunia buah-buahan tropika dan eksotik yang tumbuh di ladang, di mana anda akan turut mempelajari butiran tentang sejarah, faedah dan kegunaan kesemua jenis buah-buahan ini.

Facebook : Penang Tropical Fruit Farm

blank

9 – Cheah Kongsi

Facebook: Cheah Kongsi

blank

10 – Wonderfood Museum

blank

11 – Penang 3D Trick Art

blank

12 – Tech Dome

blank

13 – Monkeycup Garden

blank

14 – Dark Mansion

blank