in

Resepi Tomyam Campur Ala Thai. Pekat Dan Sedap, Rugi Tak Cuba!

ADVERTISEMENT

Selalunya apabila masak tomyam mesti rasa tidak sama seperti beli di kedai.

Kadang-kadang kuahnya terlalu cair, kadangkala pula terlebih masam.

ADVERTISEMENT

Sehinggakan warna kuahnya juga pun tidak semerah kuah tomyam seperti beli di kedai makan.

Oleh itu, kami ingin kongsikan resepi Tomyam Campur Ala Thai yang pekat dan sedapseperti beli di kedai.

Resepi Tomyam Campur Ala Thai.

Resepi Tomyam Campur Ala Thai.

5 from 2 votes

Bahan-Bahan

  • 4 -5 sudu besar Pes tomyam brand maepranom dan tom yum kung

  • 3 sudu Cili kisar

  • Secukupnya santan/ susu cair

  • Secukup rasa sos ikan/ kicap sotong

  • 1 sudu besar sos tiram

  • ayam/ udang/ sotong

  • 3-4 cawan. air

  • 5 biji bawang putih,

  • bawang holland

  • lengkuas

  • 2 batang serai,

  • 5 tangkai cili hijau

  • 1 biji limau nipis

  • Secukupnya daun ketumbar dan akar ketumbar

  • Secukupnya sayur bunga kobis/ carrot/ cendawan/ anak jagung

cara-cara

  • Tumis cili kisar sampai pecah minyak.
  • Masukkan pes tomyam dalam 4 -5 sudu besar.
  • Masuk sos tiram dalam 1 sudu besar.
  • Masukkan serai dan tumis sekejap saja.
  • Masukkan ayam/ udang/ sotong, gaul sebati.
  • Masukkan air dalam 3-4 cawan.
  • Masukkan semua lengkuas, bawang putih, cabai melaka, tomato, akar ketumbar,renehkan sekejap.
  • Perasakan dengan kicap sotong sehingga cukup rasa.
  • Masukkan sayur sayuran, daun limau purut dan daun ketumbar.
  • Masukkan susu cair/ santan.
  • Akhir sekali sudah mendidih perahkn air limau nipis sehingga cukup rasa. Siap.

Jom cuba Resepi Piza Homemade. Lebih Sedap Dan Puas Hati!

Kredit: Siti Husni

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Promosi Starbucks 9.9 : Hanya RM9.90 Untuk Minuman Ini Sepanjang Hari!

Resepi Lasagna Daging. Tanpa Menggunakan Kepingan Lasagna!