in

Resepi Roti Sarang Lebah Dan Sos Butterscotch. Gebu Dan Sedap!

ADVERTISEMENT

Roti Sarang Lebah yang viral ini memang sedap dimakan begitu saja atau di makan dengan sos Butterscotch.

ADVERTISEMENT

Cara penyediaan roti tersebut pun sangat mudah dan anda boleh membuatnya dirumah.

Disini kami kongsikan kepada anda cara untuk membuat Roti Sarang Lebah beserta sos Butterscotch yang sedap.

Resepi Roti Sarang Lebah Dan Sos Butterscotch

Resepi Roti Sarang Lebah Dan Sos Butterscotch

5 from 1 vote

Bahan-Bahan
BAHAN A

  • 1 peket yis

  • 1 cawan air suam

  • 4 Sudu besar gula

  • 3 Sudu besar susu pekat

  • BAHAN B :
  • 3 Sudu besar marjerin

  • 1 biji telur

  • 3 cawan tepung high protein

  • 1 cawan tepung gandum

  • BAHAN SAPUAN ROTI
  • 6 sudu besar Susu kotak

  • kuning telur


  • SOS BUTTERSCOTH
  • 1 cawan gula perang

  • 1 cawan air (kurang sikit)

  • 1/2 cawan whipping cream atau susu cair

  • 3 sudu besar marjerin

  • secubit garam

  • 1 sudu kecil esen vanilla

cara-cara

  • Satu kan bahan A, kacau, biarkn yis naik berganda.
  • Sementara menunggu yis, satu kan tepung gandum dan high protein, masukkn telur dan marjerin.
  • Ramas-ramaskan tepung menjadi serbuk roti.
  • Bile yis dah naik, masukkn bahan A ke dalam bahan B.
  • Uli sampai cantik, kalau kurang air tambah air suam sikit, atau kalua kurang tepung tambah tepung sikit.
  • Biarkan doh naik berganda dalam 30 minit.
  • Bila doh sudah naik, tumbuk-tumbukkan untuk keluarkan angin.
  • Boleh uli semula dan bulat-bulatkan ikut citarasa sendiri. Kemudian susun di dalam loyang dan biarkan doh mengembang selama 15 minit..
  • Kemudian sapukan telur dan susu atas roti kemudian hias dengan kuaci / black sesame/ bijan.
  • Bakar suhu 170 dan 20minit. Ikut oven masing-masing.
  • SOS BUTTERSCOTCH
  • Masukkn air dan gula dalam kuali sampai gula larut dan didih.
  • Masukkn marjerin dan esen vanilla.
  • Sudah larut, masukkan whipping cream atau susu cair tadi dan secubit garam.
  • Kacau sehingga menjadi pekat.

Notes

  • Mahu doh sekata bulatkan doh didalam bekas aluminum atau loyang setiap satu doh kecik 20gm.

Jom cuba Resepi Popia Basah Homemade. Lengkap Dengan Cara Buat Kulit Popia.

Kredit: Nurdiana Amiruddin

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MediaTek Melancarkan Lagi Cip Terbaharu?Ketahui Lebih Lanjut Disini

Rakyat Malaysia Berpeluang Saksikan Hujan Meteor Perseids Malam Ini