in

Resepi Roti Paung Terengganu. Senang Dan Sedap!

ADVERTISEMENT

Siapa pernah cuba Roti Paung Terengganu? Bagi yang pernah rasa, mesrti tahu keenaakan Roti Paung Terengganu ni.

ADVERTISEMENT

Dengan tekstur yang lembut, memang sesuai dimakan bersama dengan secawan kopi.

Bagi yang tidak pernah merasa lagi keenaakan Roti Paung ini, anda boleh cuba resepi yang kami kongsiakan ini.

Resepi Roti Paung Terengganu.

Resepi Roti Paung Terengganu.

3 from 2 votes

Bahan-Bahan

  • 1/2 kg Tepung Gandum

  • 1 Paket Mauripan

  • 2 sudu besar Mentega

  • 3 sudu besar susu pekat

  • 5 sudu besar gula

  • 1 cawan air suam

  • 1/2 sudu kecil garam

  • 1 biji telur (di kocok)

cara-cara

  • Campurkan mauripan atau yis bersama air suam dan gula.
  • Tutup dengan plastik wrap dan biarkan ianya naik.
  • Dalam bekas, satukan tepung gandum, garam, susu, telur dan mentega. Gaul sehingga rata.
  • Kemudian masukkan bahan campuran cecair ke dalam adunan dan gaul sebati. Uli sampai semua bahan tercampur baik.
  • Kemudian, balut kan dan biarkan doh menjadi dua kali ganda.
  • Selepas itu, dalam loyang, lengserkan margerin seluruh.
  • Ambil doh yang di balut tadi, tumbuk dan keluar kan angin.
  • Bulatkan dan letak sekeliling loyang sehingga penuh. Balut kan sekali lagi dan biarkan doh mengembang.
  • Akhir sekali, masukkan ke dalam oven bakar dengan suhu 180 darjah dengan masa 15 minit. Siap.

Jom cuba Resepi Cucur Jawa Gula Merah Viral. Manis Dan Lembut Jer!

Kredit: C’Su Rosni

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Urusan JPJ Boleh Dibuat Di Pejabat Pos Malaysia Mulai 9 Ogos 2021

Mi Mix 4, Peranti Pertama Xiaomi Kamera Bawah Skrin