in

Resepi Nasi Goreng Tomyam Seafood. Untuk 4-5 Orang Makan!

ADVERTISEMENT

Seperti yang kita tahu, masakan tomyam ini adalah berasal daripada negara jiran iaitu Thailand dan Lous.

Kebanyakan hidangan tomyam adalah dengan nasi putih atau pun mee sebagai penganti nasi.

Sebenarnya masakan tomyam juga sedap dibuat nasi goreng.

Disini kami kongsikan Resepi Nasi Goreng Tomyam yang boleh anda buat.

Resepi Nasi Tomyam Seafood.

Resepi Nasi Tomyam Seafood.

0 from 0 votes


Bahan-Bahan

  • 400 gram nasi (4 cawan nasi)

  • 10-12 ekor udang (saiz sederhana)

  • 1 paket perencah nasi goreng tomyam

  • 2-3 ekor sotong (bersaiz sederhana

  • 3 batang kacang panjang (dipotong kecil)

  • ½ batang lobak merah (dipotong dadu)

  • ½ biji bawang merah(dihiris)

  • 4 ulas bawang putih dikatok

  • 1 batang serai (dihiris tipis)

  • 1 batang cili merah atau cili padi 4 batang (dihiris)

  • 2 helai Daun limau purut (dihiris)

  • 2 sudu besar cili kisar

  • 1 sudu besar sos tiram

  • 1 sudu besar sos ikan

  • Minyak masak secukupnya

cara-cara

  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga keperangan atau naik bau.
  • Kemudian masukkan bawang merah masak sehingga layu.
  • Masukkan cili dan tumis sehingga pecah minyak.
  • Kemudian masukkan udang dan sotong, gaul dan biarkan ianya masak.
  • Seterusnya pecahkan telur , dan masak sehingga garing.
  • Masukkan serbuk tomyam, sos tiram dan gaul rata.
  • Akhir sekali, masukkan lobak merah, kacang panjang, daun limau purut, cili padi atau merah dan nasi.
  • Gaul sehingga rata dan masak sehingga sedikit berasap nasinya.

Jom cuba Resepi Kuah Durian Kampung. Hanya 6 Bahan Saja!

Kredit: Nurul Ateekah

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Apple “MagSafe Battery Pack” Dilancarkan Secara Rasmi

Cara Mohon GKP 4.0 (Panduan Mengisi Borang Geran Khas Prihatin 4.0)