in

Resepi Nasi Beriyani Anti Gagal. Ringkas Dan Sedap!

ADVERTISEMENT

Mesti ada dikalangan anda yang rasa cara penyediaan Nasi Beriyani ini sangat rumit?

Tetapi sebenarnya mudah saja, tambahan pula dengan menggunakan perencah keluaran Maggi ini.

ADVERTISEMENT

Lagi memudahkan anda untuk mnyediakan Nasi Beriyani ini.

Disini kami kongsikan cara mudah dan ringkas menyediakan Nasi Beriyani dan anti gagal.

Resepi Nasi Beriyani Anti Gagal.

0 from 0 votes

Bahan-Bahan

  • 4 cawan beras basmathi

  • 2 sudu makan marjerin/butter

  • 2 sudu makan minyak sapi

  • 2 simpul daun pandan

  • 1/2 peket Perencah nasi briyani maggi

  • 1/2 cawan Susu cair

  • 4 1/2 cawan air

  • 1 sudu makan garam

  • BAHAN KISAR
  • 2 biji sedang bawang merah

  • 2 biji bawang putih

  • Sedikit halia

cara-cara

  • Rendam beras basmathi selama 15 ke 30 minit selepas itu toskan
  • Tumis bahan yang telah di kisar dengan marjerin atau mentega bersama dengan minyak sapi.
  • Masukkan rempah tumis dan daun pandan.
  • Kemudian masukkan perencah briyani tidak perlu tumis lama.
  • Asal nampak didih saja bolehlah masukkan air bersama susu cair dan letak garam.
    Tunggu sampai didih.
  • Kemudian masukkan beras sesekali godak bagi rata.
  • Kemudian biarkan sehingga nasi kering, kecilkan api dapur dan tutup periuk.
  • Biar selama 30 minit.
  • Dah siap nasi boleh lah dititik sedikit warna kuning gaul-gaulkan bersama nasi.
  • Boleh tabur dan hiaskan dengan bawang goreng, daun sup, kismis dan juga gajus.

Notes

  • Sukat air atau susu menggunakan cawan yang sama sukat beras.
  • Jangan godak selalu nasi supaya nasi tidak patah.

Jom buat Resepi Kerepek Pisang Tanduk. Rangup Dan Sedap!

Kredit: Norzurah Samudin

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Xiaomi Melancarkan Peranti Pintar Eksklusif Untuk Pasaran Jepun? Ketahui Lebih Lanjut Disini

Waktu Operasi Pejabat Pos Malaysia & Poslaju Terkini (Ogos 2021)