in

Resepi Kerepek Pisang Tanduk. Rangup Dan Sedap!

ADVERTISEMENT

Kerepek Pisang adalah sejenis makan ringan yang sering didapati pada musim perayaa mahupun bukan musim perayaan.

Ini kerana rasa enak dan kerangupan kerepek pisang itu membuatkan ramai yang menggemarinya.

ADVERTISEMENT

Untuk menghasilkan kerepek pisang ini sangatlah mudah, anda dirumah pon boleh membuat nya.

Disini kami kongsikan kepada anda Resepi K9erepek Pisang Tanduk.

Resepi Kerepek Pisang Tanduk.

Resepi Kerepek Pisang Tanduk.

5 from 1 vote

Bahan-Bahan

  • Secukupnya Pisang tanduk

  • Secukupnya Bawang putih

  • 250ml @ 1 cawan Majerin

  • 1 mangkuk Air garam

  • Minyak masak secukupnya

cara-cara

  • Kupas kulit pisang tanduk sehingga licin terlebih dahulu.
  • Kemudian panaskan minyak.
  • Kemudian masukkan majerin dan tunggu sehingga majerin cair bersama minyak.
  • Bila dah cair sebati, sekarang bolehlah mula sagat pisang ke dalam minyak panas tadi.
  • Sagat ikut kretiviti masing-masing. Lagi nipis lagi rangup.
  • Penuhkan kuali dengan pisang yang disagat.
  • Gaul-gaulkan sikit kepek tu kemudian curah air garam dalam 1 sudu.
  • Selepas sudah masuk air garam tadi. Kemudian masukkan bawang putih yang sudah siap dihiris nipis dalam 1-2 sudu lebih kurang 2 ke 3 ulas.
  • Bawang putih jangan terlalu banyak supaya kerana tidak mahu hilang kemanisan pisang.
  • Kemudian balik balikkan kerepek tu sehingga kekuningan dan nampak rangup.
  • Angkat dan toskan minyaknya.

Notes

  • Tips untuk dapatkan hasil kerepek pisang yang sedap perlu letak hirisan bawang putih.
  • Boleh guna apa jenis pisang yang bersesuaian untuk membuat kerepek pisang.

Jom cuba Resepi Soto Tulang Istimewa. Sedaap Tak Terkata!

Kredit: Norul Hanafiza Hasan

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Tips Hias Bilik Jadi Workstation. Confirm Terus Jadi Produktif!

Xiaomi Melancarkan Peranti Pintar Eksklusif Untuk Pasaran Jepun? Ketahui Lebih Lanjut Disini