in ,

Resepi Kuih Ketayap Pandan. Lembut Kulitnya Dan Manis Intinya!

ADVERTISEMENT

Kuih ketayap adalah salah satu kuih ‘orang lama’ yang wujud daripada zaman tok nenek kita lagi.

Cara penyediannya sangatlah mudah dan bahan-bahan yang diperlukan juga tidak banyak.

ADVERTISEMENT

Kuih ketayap ini berasaskan daripada daun pandan yang dikisar menjadi jus.

Setelah itu dibancuh dengan tepung dan bahan-bahan yang lain.

Anda boleh rujuk resepi dibawah dengan lebih lanjut tentang cara-cara penyediaan Kuih Ketayap Pandan ini.

Resepi Kuih Ketayap Pandan.

Resepi Kuih Ketayap Pandan.

0 from 0 votes

Bahan-Bahan

  • 1 cawan tepung gandum

  • 2 biji telur

  • 3 helai daun pandan

  • 1 1/2 cawan santan

  • 1/2 sdt garam atau secukup rasa

  • 2 sdm minyak masak

  • Beberapa titis pewarna hijau (jika perlu)

  • BAHAN INTI:
  • 3/4 cawan gula merah – kalau tak suka manis, boleh kurangkan.

  • 1/2 sdt garam atau scukup rasa

  • 2 helai daun pandan – disimpulkan

  • 1/2 cawan air

  • 2 sdm tepung gandum

  • 1/2 biji kelapa parut – ambil putihnya sahaja

cara-cara
inti kelapa:

  • Didihkan air dalam kuali. Masukkan gula merah, garam dan daun pandan. Masak hingga gula larut.
  • Masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala hingga airnya kering.
  • Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab, taburkan tepung gandum. Kacau rata. (Fungsi tepung ialah supaya inti melekat dan tidak berderai).
  • Sejukkan inti.
  • KULIT KETAYAP:
  • Kisar daun pandan yang telah dipotong pendek-pendek dengan santan. Tapis dan perah.
  • Campurkan semua bahan kulit, gaul rata.
  • Masukkan adunan ke dalam pengisar dan kisar hingga adunan sebati. (guna kaedah ni, adunan tak perlu ditapis untuk mengelakkan tepung yang bergentel.
  • Panaskan kuali. Guna api yang perlahan.
  • Sapukan kuali dengan sedikit minyak. (Saya simpulkan sehelai daun pandan dan sapu minyak menggunakannya).
  • Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan dadarkan adunan dengan melayang-layangkan kuali.
  • Biarkan kuih masak. (Tidak perlu diterbalikkan. Cukup jika dilihat atasnya sudah berwarna hijau semuanya.
  • Angkat. Ketepikan.
  • Ulang langkah 5 – 8 hingga adunan habis.
  • Sementara menanti kuih di dalam kuali masak, bolehlah dibubuh inti pada kuih dadar yang dah siap tadi.
  • Ambil sesudu penuh inti (nak lebih pun boleh).
  • Letak di atas permukaan atas kuih. Ratakan. Lipat kiri dan kanan kuih.
  • Gulung dengan kemas. Ke tepikan.
  • Bila proses memasak dan mengintikan sudah siap, bolehlah dihidangkan.

Jom cuba Resepi Kuey Tiaw Kungfu. Ringkas Dan Paling Sedap!

Kredit: Rozmini Rozi

Written by rina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dashboard kereta axia

Jangan Tahu Drive Je. Ini Maksud 15 Simbol Amaran Pada Dashboard Kereta Anda

selangor fruits valley

Selangor Fruits Valley Tawar Tiket Percuma Sempena Pembukaan 15 Sept