4 Sekeluarga Maut Akibat Renjatan Elektrik Pemanas Air Ketika Mandikan Bayi

Polis mengesahkan punca kematian sebuah keluarga bersama seorang pengasuh di Pulogadung, Jakarta Timur, berpunca daripada renjatan elektrik daripada pemanas air.

Berdasarkan analisis, Pusat Makmal Forensik Polis Negara (Puslabfor) menemui kebocoran elektrik pada pemasangan pemanas air di bilik air, menyebabkan empat mangsa maut. “Kami dapati arus bocor pada pemasangan pemanas air.

Kami dapati pemasangan pembumian yang sepatutnya dimajukan ke tanah masuk ke dalam pemasangan, lalu terkena pemegang konduktor,” kata Komander Pasukan Pemprosesan TKP bagi Polisi Negara Indonesia, Kompol Karya, di lokasi, Selasa (22 Mac 2022).

Menurut Karya, akibat keadaan basah, mangsa terdedah kepada arus elektrik yang mengalir melalui konduktor. Dari TKP, Puslabfor turut membawa pemanas air dan palam hangus.

Bukti akan diperiksa dan diterokai di makmal. “Kami menemui bukti yang membawa kepada kematian sebuah keluarga akibat renjatan elektrik. Kami akan menyiasat perkara ini dengan lebih lanjut di makmal,” kata Karya.

Gambar: Kompas.com

Empat mangsa yang maut dalam bilik air terdiri daripada suami (37), isteri (29), anak (11 bulan), dan pengasuh bayi (59).

Ketua Sektor Polis Pulogadung Kompol David Richardo mengatakan kejadian malang itu terjadi pada Ahad (20/3/2022), sekitar pukul 6.00 petang.

Kejadian bermula apabila si ibu memandikan bayinya berusia 11 bulan, di dalam tab mandi.

“Tiba-tiba, ada arus elektrik, dan berlakunya litar pintas. Mungkin andaian awal ia adalah litar pintas dalam pemanas pancuran mandian. Pemanas itu dipasang padanya,” kata David, petang Ahad.

Isteri sempat menjerit apabila terkena renjatan elektrik. Kemudian pengasuh bayi bergegas ke tempat kejadian apabila mendengar jeritan itu.

“Pengasuh bayi yang cuba menyelamatkan mereka juga turut direnjat elektrik,” kata David.

Setelah itu, suami yang sedang makan turut pergi ke punca jeritan dan cuba membantu ketiga-tiga mereka. Bagaimanapun, si suami turut terkena renjatan elektrik.

Pembantu rumah itu difahamkan telah menghubungi ambulans dan polis sebelum kesemuanya disahkan sudah meninggal dunia.

Sebelum ini, sepasang suami isteri ditemui mati dipercayai terkena arus renjatan elektrik di dalam bilik air di sebuah pangsapuri di Taman Puncak Tringkap, Brinchang, Cameron Highlands pada awal Mac 2022.

Sumber: Kompas.com

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: